KUĆA MILANOVIĆA POPRIMA NOVO RUHO Banjaluka nakon 100 godina dobija centar kulture (FOTO, VIDEO)
Foto: V. Ševčuk

KUĆA MILANOVIĆA POPRIMA NOVO RUHO Banjaluka nakon 100 godina dobija centar kulture (FOTO, VIDEO)

Rekonstrukcija jednog od najstarijih objekata u centru grada biće završena do proljeća naredne godine.

Kuća Milanovića poprima novo ruho, a već s proljeća naredne godine ovaj objekat od arhitektonskog i istorijskog značaja za Banjaluku će postati novo mjesto okupljanja ali i centar kulturnih dešavanja u gradu.

Radove na rekonstrukciji ovog objekta koji će zasigurno uljepšati i upotpuniti izgled nedavno obnovljenog šetališta danas su obišli gradonačelnik Draško Stanivuković i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Gradonačelnik Draško Stanivuković izrazio je veliko zadovoljstvo što će kuća Milanovića kao jedan od najznačajnijih objekata u Banjaluci dobiti novo ruho.

-Ponosan sam što smo možda u posljednjem trenutku preduzeli mjere da sačuvamo sentiment i duh ovog grada – a to kuća Milanovića svakako jeste jer je riječ o jednom od najstarijih objekata u centru grada –  rekao je Stanivuković.

Dodao je da je nažalost ova kuća decenijama bila zapostavljena, te izrazio veliko zadovoljstvo što je započela njena obnova.

-Skrivena iza zelenila sa oronulom i oštećenom fasadom ova kuća pala je u zaborav Banjalučana i postala objekat koji nema nikakvu namjenu. Zbog toga mi je i najveća čast što smo započeli njenu obnovu i što mogu reći da 100 godina od perioda Vrbaske banovine i bana Tise Milosavljevića dobijamo prvi kulturni centar koji će parirati Banskom dvoru i okupljati umjetnike i postati žarište kulture.

Kako je rekao, projektom rekonstrukcije biće uređena nova klub-sala za koncerte sa pratećim sadržajima u podrumu objekta, biblioteka, turistički info-centar, multifunkcionalna sala sa pogledom na šetalište, galerijski prostor, kao i novi prostor u potkrovlju za potrebe održavanja umjetničkih radionica.

On je dodao da mu je drago što je i Vlada Republike Srpske prepoznala važnost obnove ovog objekta i što je za potrebe rekonstrukcije obezbijedila 50 odsto sredstava.

Gradonačelnik je istakao da je rok za završetak radova 18 mjeseci, te da se očekuje da će s proljeća naredne godine biti završen.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zahvalio je gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i njegovim saradnicima što su pokrenuli inicijativu za rekonstrukciju ovog objekta, koji će biti na raspolaganju svim građanima Banjaluke ali i svim turistima.

-Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje i što smo u prilici da renoviramo jedan od najstarijih objekata u Banjaluci, koji je preživio mnoge ratove ali i razorni zemljotres koji je 1969. godine pogodio Banjaluku. Ovo je možda jedan od najznačajnijih projekata koji radimo i ovo će postati novi kulturni centar. Ovo je poslije Banskog dvora jedini objekat kulturnih sadržaja koji će biti na raspolaganju Banjaluci i Republici Srpskoj – poručio je Višković.

Istoričar Zoran Pejašinović rekao je da ovo mjesto ima jednu kulturnu vertikalu, jer je izgrađena krajem 19. vijeka i u to vrijeme bila je kulturno žarište grada.

Iza objekta bila je smještena pravoslavna crkva i ovo je bilo mjesto na kojem se okupljao narod. U ovoj kući živjeli velikani – Nikola i Svetozar Koljević, kao i profesor Milanović i raduje me što će ovaj objekat postati mjesto kulturnih dešavanja u Banjaluci, jer je to gradu potrebno alternativno mjesto okupljanja za različite umjetnike– istakao je Pejašinović.

Direktorica Republičkog zavoda za zaštitu kultuno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, Jasna Milešević kazala je da je Zavod od početka ukuljučen u projekat obnove kuće Milanovića u kontekstu nadzora nad izvođenjem radova, te iskoristila priliku da pohvali investitore ali i izvođače na izuztnom pristupu ovom objektu.

-Zaista me raduje što se kultura vraća Banjaluci i moram da kažem da je zaista čast saradđivati sa ljudima koji su prepoznali važnost zaštite kulturne baštine, vodeći računa o tome da se kroz objekat dobije novi i uređen prostor ali da se istovremeno sačuva autentičnost – istakla je Mileševićeva.

Podsjećamo, kuća Milanovića jedna je od prvih kuća koje su sgarađene u današnjoj Ulici Bana Milosavljevića, a sagradio ju je Savo Milanović davne 1893. godine.

Obnovu ću zajedno da finansiraju Grad Banjaluka i Vlada Republike Srpske, a za ovu namjenu biće izdvojeno oko 4,5 miliona KM.

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)