MITOVI O MRŠAVLJENJU U KOJE VJERUJEMO: Zašto ne treba donositi radikalne promjene u ishrani
Foto: Pexels

MITOVI O MRŠAVLJENJU U KOJE VJERUJEMO: Zašto ne treba donositi radikalne promjene u ishrani

Samo zdravom i uravnatoženom ishranom se postižu dugotrajni rezultati.

Skrolovanje kroz društvene mreže, čitanje vašeg omiljenog časopisa ili posjeta popularnim sajtovima izlažu vas beskrajnim informacijama o ishrani i zdravlju – od kojih je većina netačna.

Ponekad, brze dijete i savjeti nestručnih lica vam se čine kao dobra opcija jer želite da što prije izgubite određenu težinu, ali niste svjesni koliko je štetno raditi to na pogrešan način. Ovim mitovima se najčešće vode osobe koje žele instant rješenja.

Mit 1: Isključite sve ugljene hidrate da biste izgubili težinu

Popularan je trend ili mit da, ako smanjite sve ugljene hidrate iz svoje dnevne ishrane, to će vam pomoći da smršate, i to brže. To svakako nije tačno i predstavlja nezdrav način mršavljenja.

Vašem tijelu su potrebni proteini, ugljeni hidrati i masti za pravilno funkcionisanje. Postoje dvije vrste ugljenih hidrata, jedna su prosti ugljeni hidrati, a druga složeni ugljeni hidrati. Prva grupa su u osnovi prerađeni ugljeni hidrati sa visokim sadržajem šećera. Uglavnom treba izbjegavati jednostavne ugljene hidrate kada pokušavate da smršate, unosite složenije ugljene hidrate, koji su dobri za vaše tijelo i obezbeđuju sve potrebne hranljive materije za zdrav život.

U svakodnevnu ishranu uključite složene ugljene hidrate poput voća, povrća, integralnih žitarica, muslija, smeđeg pirinča, ovasa itd.

Mit 2: Masti su loše za zdravlje

Masti su oduvijek smatrane glavnim krivcima za povećanje tjelesne težine. Ljudi razmišljaju o ishrani koja nema ili ima zanemarljivu količinu masti da bi izgubili težinu ili da bi bili u formi. Ali sve masti nisu loše za vaše zdravlje; tijelu su potrebne masti za određene metaboličke funkcije i za apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima. Postoje dvije varijante masti, zasićene i nezasićene masti. Zasićene masti se smatraju nezdravim jer mogu povećati loš holesterol LDL u vašem tijelu. Nezasićene masti poput omega-3 masnih kiselina smatraju se dobrim mastima i korisne su za zdravlje našeg tijela jer poboljšavaju zdravlje mozga, srca itd.

Mit 3: Hrana koja sagorijeva masti

Ne postoje takve namirnice koje generalno sagorijevaju masti, ali da, postoje određene namirnice koje mogu pomoći u ubrzanju vašeg metabolizma, što bi na kraju ubrzalo proces sagorijevanja masti i može vam pomoći da izgubite težinu.

Mit 4: So treba skroz izbaciti

Još jedan uobičajeni mit o ishrani je da je so loša za naše zdravlje, ali to nije tako. So ima natrijum, mineral vitalan za mnoge tjelesne funkcije. Djeluje kao elektrolit koji pomaže u ravnoteži vode, neophodan je za funkcionisanje nerava i mišića. Konzumacija viška natrijuma može dovesti do hipertenzije i oštećenja bubrega, zbog čega bi ga trebalo konzumirati umjereno ili samo u potrebnim količinama. Umjesto kuhinjske soli ili bele soli, u ishrani možete preferirati himalajsku ružičastu so, kamenu so itd.

Mit 5: Preskakanje obroka će pomoći da izgubite težinu

Svi traže brzi način za gubljenje kilograma, a oni nedovoljno upućeni su ubijeđeni da, ako preskaču obroke, još će brže smršati. Međutim, tijelo ima određene nutritivne potrebe koje nisu ispunjene zbog ove nezdrave prakse, koja može dovesti do manjka hranljivih materija i može izazvati razne medicinske probleme, posebno povezane sa neuhranjenošću. Preskakanje konkretnih obroka može da vas natera da jedete ili grickate sve vrijeme, što je svakako uzrok debljanja.

Ona.rs

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)