Najduža željeznička ruta na svijetu prolazi kroz 13 evropskih zemalja

Najduža željeznička ruta na svijetu prolazi kroz 13 evropskih zemalja

Da li biste se upustili u ovakvo putovanje vozom?

Otvaranjem nove željezničke linije u Laosu, svjetskim putnicima je pružena prilika da putuju kontinuirano vozom od Portugala do Singapura u dužini od 18.755 kilometara.

Prilikom putovanja na udaljene destinacije većina odlučuje da iskoristi prednost brzine koju pruža avion. Međutim, još uvijek se može naći neki romantik koji tvrdi da je doživljaj važniji od brzine.

Oni tvrde da u sporom putovanju i ljuljuškanju voza dok prolazi kroz različite predjele ima nečeg gotovo poetičnog. Stoga su sada ljubitelji željezničkog saobraćaja i avantura osmislili jedno od najdužih putovanja vozom na svijetu, na relaciji Portugal – Singapur, čija dužina iznosi 18.755 kilometara i može se preći za 21 dan.

Plan je prvobitno podrazumjevao putovanje vozom od juga Portugala do Vijetnama u dužini od 16.898 kilometara, nakon čega su putnici sve do skora morali da nastave svoje putovanje autobusom preko Sajonga i Kambodže do Bangokoka. Međutim, krajem prošle godine otvorena je brza željeznička linija koja povezuje Kunming u Kini sa Vijentijanom, glavnim gradom Laosa. Drugim riječima, svi oni koji traže ekstremno iskustvo i nezaboravno putovanje vozom sada mogu da dođu do Pekinga i onda nastave direktno do Bangkoka i Singapura.

Možda ova ruta djeluje komplikovano, ali Mark Smit koji uređuje sajt posvećen putovanjima tvrdi da je tehnički moguće izvesti ovakvo putovanje. On dodaje da bi cijena iznosila oko 1.200 evra, jer njegov početak vodi kroz čak 13 evropskih zemalja od Španije, preko Poljske i Belorusije do Mongolije i udaljenih djelova azijskog kontinenta. Stoga je i logično da se ne može obaviti bez zaustavljanja – sa kratkim putovanjima između gradova do različitih željezničkih stanica.

Ipak, ističe da je ovakvo putovanje nezaboravno i avanturističko iskustvo koje se pamti do kraja života, ali i da bi značajno smanjilo emisiju CO2 – jednosmjerni let od Lisabona do Singapura bi emitovao oko 1,67 tona CO2, dok bi dugo putovanje vozom ili autobusom emitovalo oko 0,08 tona.

nationalgeographic

[DCRP_shortcode style="3" image="1" excerpt="1" date="0" postsperpage="4" columns="4"]
KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)