PIK: Pozivamo Dodika da odmah prestane sa politikom nesaradnje sa Šmitom
Foto: D. Rakita

PIK: Pozivamo Dodika da odmah prestane sa politikom nesaradnje sa Šmitom

Dodiku je poručeno i da prestane sa pričom o nepriznavanju Kristijana Šmita.

Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (UO PIK) ponovo su iskazali svoju čvrstu i dosljednu podršku mandatu visokog predstavnika Kristijana Šmita(kooga Srpska ne priznaje) i Kancelariju visokog predstavnika u nadzoru nad provođenjem civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

-Upravni odbor Savjeta za provedbu mira odlučno odbacuje sve pokušaje podrivanja legitimiteta OHR-a i visokog predstavnika i podsjeća na svoju odluku od 27. maja 2021. godine o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira također podsjeća da je 14. jula 2023. godine generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš u svom dopisu gđi Željki Cvijanović, članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrdio da je Upravni odbor Savjet za provedbu mira tijelo nadležno za imenovanje visokog predstavnika”, saopšteno je iz PIK-a, prenosi Klix.

Dodali su da svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava svoj mandat prema Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma na cijeloj teritoriji države predstavlja akt nepoštivanja Dejtonskog sporazuma.

-Visoki predstavnik nastavlja vršiti svoj mandat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Upravni odbor Savjeta za provedbu mira poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odmah prekine sa svojom politikom nepriznavanja visokog predstavnika i nesaradnje sa visokim predstavnikom, što je štetno po interese Republike Srpske, dodaju iz PIK-a.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira pozvao je sve stranke u Bosni i Hercegovini da dosljedno rade na ostvarivanju evropske perspektive ove države i da pritom ne štede truda na provedbi reformi koje su neophodne kako bi BiH napredovala na svom evroatlantskom putu, a ne da dižu nepotrebne tenzije.

-Upravni odbor Savjeta za provedbu mira također ponovo potvrđuje da je međunarodna zajednica u potpunosti posvećena i da zadržava potrebne instrumente za podržavanje GFAP-a, uključujući teritorijalni integritet BiH, zaključuje se u saopštenju.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)