POVRATAK ZELENILA! Banjaluka dobija pet novih parkova (FOTO,VIDEO)
Foto: Ilustracija

POVRATAK ZELENILA! Banjaluka dobija pet novih parkova (FOTO,VIDEO)

Banjaluka ponovo postaje grad zelenila.

Veliki gradski park kod Delte, nova zelena oaza kod Kastela, novi park na mjestu starog kina Kozara, uz već izgrađeni park u Rosuljama i novouređeni Park Mladen Stojanović čine pet novih, ili obnovljenih, zelenih oaza u našem gradu.

Posve suprotno od onoga pravca u kome je Banjaluka, a svjedoci smo da je prethodnih godina krenula ka betonizaciji.

Banjaluku je nekada krasio epitet “grad zelenila,” no nakon toga, u intervalima, zelene površine su krčene kako bi se stvorilo više mjesta za stambene zgrade.

Stari parkovi su modernizovani, sa više betona nego zelenih površina, a zaboravljeno je da je drveće ključno za kvalitet vazduha u gusto naseljenim gradovima.

Protesti, apeli

Godinama su Banjalučani apelovali, protestovali, molili gradske administracije da vode računa o zelenilu i ne uništavaju zelene površine. Park “Petar Kočić” se pretvorio u park sa tek ponekim drvetom, dok je Picin park, nekada velika zelena površina, postao naselje sa visokim zgradama. Ovaj trend se mogao nabrajati u nedogled.

Danas je, više nego ikada, neophodno posvetiti više pažnje uređenju zelenih površina i stvaranju novih.

U posljednjih nekoliko godina, Grad Banjaluka je uložio napore u razvoj novih parkova, donoseći svežinu i prirodnu lepotu u gradski pejzaž.

Osim velikog broja sadnica koje svake godine budu posađene u gradu, trenutna gradska administracija ima ambiciozne planove za uređivanje novih oaza u Banjaluci.

Banjaluka će, uprkos izazovima i opstrukcijama, dobiti novi gradski park kod tržnog centra Delta. Ovaj park je osmišljen za različite aktivnosti i interakciju sa sadržajima u njemu. Inspiracija za park dolazi iz rijeke Vrbas i vode uopšte, što se dodatno naglašava formiranjem jezera u centralnom delu parka sa vodenim biljkama i impresivnim vodoskokom.

Lokacija parka je idealno smještena između rijeke Vrbas, studentskog kampusa i naselja Borik, zauzimajući površinu od 18 hektara.

Osim ovog parka, Banjaluka će postati bogatija i za još jednu zelenu oazu u samom centru grada, koja će biti dio nove raskrsnice i kružnog toka blizu tvrđave Kastel.

-Ovo će biti najveća kružna raskrsnica i prelijepi park, peti koji gradimo u ovom mandatu. U parku, koji će se nalaziti između tvrđave Kastel i knjižare ‘Kultura’, biće postavljen spomenik srpskom vladaru Tvrtku I Kotromaniću, trajno i sa svim potrebnim dozvolama. Ovo će biti  nova Banjaluka –  poručio je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Još jedan dio centra Banjaluke nakon višegodišnje borbe, postaće zelena oaza. Lokacija kod bivšeg Kina Kozara godinama je bila u žiži javnosti. Biće neboder, neće biti neboder, protesti, sudovi…

Stanivuković je u svojoj kampanji prije tri godine obećao da na toj lokaciji neće “niknuti” neboder, bez obzira na to što je regulacioni plan već bio usvojen. Obećanje je sada ispunjeno.

– Na mjestu gdje se nekada nalazilo kino „Кozara“, ove godine gradićemo jedan od najljepših parkova u epicentru našeg grada, to će biti još jedan simbol naše zajedničke pobjede – objavio je Stanivuković na društvenim mrežama.

Jedna zelena oaza koja već krasi Banjaluku i naselje Rosulje bila je poklon gradonačelnika Banjaluke i njegove porodice. Park je nazvan Porodični park jer ga u sredini krasi skulptura majke, simbolizujući porodične vrijednosti.

-Ovo je prvi park kojeg otvaramo. Želimo da beton zamijenimo zelenilom. Park nosi naziv Porodični park. Ovaj spomenik pokazuje simbol majke koja drži dijete. Ponosan sam na činjenicu da je moja porodica donator ovog parka – rekao je Stanivuković.

Transformaciju je doživio i Park Mladen Stojanović, koji je pored novih sadnica dobio i nove sadržaje, tako je u parku postavljena replika čuvene fontane iz Parka Petar Kočić, klinci su dobili novo, najveće igralište, svi građani su dobili nove klupe, proširen park, a javni toalet koji je bio potreban.

Osim toga, park je postao i centar društvenih događaja, kao što su koncerti, sportski i kulturni programi.

Ovi parkovi će zajedno doprinijeti građanima i obogatiti Banjaluku, pružajući širok spektar mogućnosti za provođenje vremena na otvorenom, podržavajući zdrav način života i unapređujući kvalitet života u gradu.

BLinlk

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Drago 7 mjeseci

  Ja ne znam jel ovaj Draško laže samo narod ili laže i sam sebe.
  Strašno.
  Ništa živo u gradu završeno nije. “Teniski stadion” ograđen žicom, ulica pored nikad u promet puštena nije.
  Gajeva raskopana, tri radnika rade.
  Na Palasio nikoga, novi park kod Delte nije ni započet, most(ovi) na Vrbasu …
  Sram te bilo.

 • comment-avatar