PREDJELO ILI RUČAK Pita sa tikvicama koja se jednostavno sprema
Idealna je kao toplo predjelo ili lagani ručak koji se može poslužiti uz zelenu salatu, jogurt ili kiselo vrhnje.
Za pripremu ove pite trebat će vam samo 15 minuta i jedna veća posuda u kojoj ćete sjediniti sve sastojke.
Idealna je kao toplo predjelo ili lagani ručak koji se može poslužiti uz zelenu salatu, jogurt ili kiselo vrhnje.
Sastojci:
5 jaja
150 glatkog brašna
1½ kašičice praška za pecivo
380 naribane tikvice
1 glavica luka
200 g slanine
90 g naribanog sira
40 ml maslinovog ulja
So po ukusu
biber po ukusu
Priprema:
Zagrijte rernu na 170 stepeni, zatim pripremite povrće i slaninu.
Luk očistite i sitno narežite, slaninu nasjeckajte na kockice, a naribanu tikvicu dobro ocijedite rukama.
Sjedinite sastojke i u posudi srednje veličine istucite jaja, dodajte pomiješano brašno s praškom za pecivo i miješajte pjenjačom dok se sastojci ne sjedine.
Umiješajte naribanu tikvicu, luk, slaninu, sir i ulje pa začinite sa soli i biberom.
Izlijte smjesu i lagano namastite i obložite, papirom za pečenje, tepsiju dimenzija 30 x 20 cm te u nju izlijte smjesu.
Pecite i stavite u rernu na 30 minuta i poslužite.