PREVOZ ZA PENZIONERE, UDŽBENICI, MATURE Pogledajte šta je sve danas besplatno u Banjaluci
Foto: V. Ševčuk

PREVOZ ZA PENZIONERE, UDŽBENICI, MATURE Pogledajte šta je sve danas besplatno u Banjaluci

Svi penzioneri u gradu na Vrbasu, od maja mjeseca će imati besplatan prevoz.

U prethodne tri godine Banjaluka je ponudila stanovnicima nešto što ostali gradovi i opštine nisu imale ili još uvijek nemaju.

Danas, Grad na Vrbas danas, svojim građanima obezbjeđuje brojne besplatne usluge.

Od besplatnih udžbenika, legalizacije objekata, besplatnih građevinskih dozvola pa sve do besplatnog prevoza za penzionere i  besplatnih parking kartica za dobrovoljnje davaoce krvi…

Pomoć za oboljele od dijabetesa br 1

Na inicijativu gradonačelnik Banjaluke Draška Stanivukovića pokrenuta je, a nedavno i usvojena, odluka o dodjeli novčanih sredstava za pomoć u liječenju omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tip 1.

Odluka je stupila na snagu prošle sedmice i ova grupa građana može da podnese zahtjev za dodjelu sredstava za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze.

Ovi senzori  neprekidno i automatski mjere i bilježe glikemiju tokom 24 sata, sedam dana u sedmici.

Besplatan parking za doborovoljne davace krvi

Svim dobrovoljnim davaocima krvi koji su krv donirali preko 30 puta Grad Banjaluka poklonio je besplatnu godišnju kartu za parkiranje u iznosu od 1000 KM.

Udžbenici

Besplatni udžbenici za osnovce bili su prvi korak nove gradske administracije na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem.

S obzirom na obavezno osnovno obrazovanje i visoke cijene udžbenika, Grad je preuzeo troškove kupovine udžbenika za sve osnovce. Zahvaljujući ovoj odluci, više od 11.000 porodica osjetilo je značajne olakšice.

Besplatan prevoz

Ovo je jedno važno obrećanje koje se sada ispunjava.

Naime, svi penzioneri u gradu na Vrbasu, njih 48.000, od maja mjeseca će imati besplatan prevoz.

Najavio je ovo nedavno gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Takođe je istakao da Grad planira i posebne kartice koje će omogućiti starijim građanima popuste u brojnim radnjama širom grada.

Učenici i studenti iz višečlanih porodica takođe dobijaju podršku Grada. Besplatan prevoz za srednjoškolce i studente olakšava finansijski teret tim porodicama. Ova mjera podrške provodi se u saradnji sa Udruženjem porodica sa četvoro i više djece “4+”.

Besplatna legalizacija objekata nacionalni interes

Skoro 100.000 porodica širom Republike Srpske decenijama je čekalo na legalizaciju svojih kuća.  Troškovi života i želja da se obezbjedi krov nad glavom dovela je do toga da brojne porodice nisu bile u mogućnosti da legalizuju objekte jer je sama legalizacija iziskivala mnogo novčanih sredstava. Ona je sada besplatna.

Naime, gradoačenik Banjaluke Draško Stanivuković je prije dvije godine pokrenuo inicijativu za besplatnu legalizaciju i ubrzo se ovaj problem počeo rješavati na nivou cijele Srpske.

Besplatne građevinske dozvole

Besplatne su i građevinske dozvole za sve objekte do 200 kvadratnih metara su besplatne.

Želja je da se stimuliše izgradnja domova za porodice, kako bi narod ostajao u Banjaluci i Republici Srpskoj. U pripremi su i projekti za stambene objekte, koje će građani od svog grada dobijati takođe potpuno besplatno. Na ovaj način, građani će moći da ostvare uštede i preko 15.000 KM po domaćinstvu.

Grad je takođe bezbjedio besplatni priključke za vodu i kanalizaciju

Besplatni priključci za vodovod za sva domaćinstva počela su od 1. aprila 2023. godine.

Domaćinstva tako ne moraju izdvajati između 700 i 800 KM za priključak, koliko je to bio slučaj do sada. Svi ti građani od Grada dobijaju poklon vaučer u vrijednosti tog priključka i sve ide na teret Grada i „Vodovoda“.

Priključak na kanalizaciju sa šahtom, cijevima i svim što je potrebno košta oko 2.000 KM po domaćinstvu, to sada plaća Grad.

Maturanti po prvi put dobili besplatne mature

Uz podršku Grada Banjaluka, od prošle godine maturanti su prvi put dočekali da imaju besplatne maturske proslave. Za mnoge ovo je velika olakšica jer proslava mature zahtjeva i kupovinu haljina, odjela, obuće, pa je svaka dodatna olakšica dobrodošla.

Blink

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)