RAZLIČITE METODE Kako najbolje skuvati rižu, a da ne bude gnjecava?
Foto: Pexels

RAZLIČITE METODE Kako najbolje skuvati rižu, a da ne bude gnjecava?

Mnoge zanima da li rižu najbolje kuvati na pari ili nakon kuvanja prokuvati i ocjediti višak vode iz riže.

Ekspertkinja za hranu, Ana Bešti, otkrila je ispravan način kuvanja riže i objasnila da metode mogu varirati u zavisnosti od vrste riže koju pripremate.

Naime, kako kaže, za savršeno skuvan basmati pirinač, najbolja je razmjera vode i riže 2:1, dok je za jasmin pirinač i pirinač dugog zrna pravi odnos vode i pirinča 1,5:1.

Ana tvrdi da, ako više volite čvršću teksturu, možete malo smanjiti vodu kako biste je prilagodili sopstvenom ukusu. Neki stručnjaci predlažu ispiranje ili pranje zrna pirinča prije kuvanja.

– Pranje basmati riže u posudi vitalan je korak prije kuvanja, i njime se uklanja sav višak skroba, dajući vam više od odvojenih pahuljastih zrnaca, dok ističe njen prekrasan ukus – objasnila je Ana.

Ipak, mnoge zanima da li rižu najbolje kuvati na pari ili nakon kuvanja prokuvati i ocjediti višak vode iz riže.

Ekspertkinja tvrdi da bi rižu trebalo staviti u vrelu i posoljenu vodu, a zatim kuvati u poklopljenom loncu, kako bi upila vodu, i ne miješati ga nikako dok se kuva.

Što se tiče vremena kuvanja, to može varirati u zavisnosti od vrste koju odaberete.

Beli basmati pirinač kuvajte 10-12 minuta na jakoj vatri, pirinač dugog zrna oko 15 minuta na jakoj vatri, integralni pirinač oko 25 minuta, basmati od celovitog zrna takođe oko 25 minuta, a jasmin pirinač od 10-12 minuta.

Ana ima i savjet za slučaj da skuvate previše riže, pa ne znate šta ćete s njom. Prvo treba da je ohladite što je brže moguće, a onda stavite u frižider.

Ali, ne biste trebalo držati je tamo više od dva dana prije podgrijavanja, i ne treba je podgrijavati više od jednom.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)