Recept za LAGANU SALATU od tjestenine
Tjestenine od brašna slanutka ili crvene leće ne sadrži gluten.
Donosimo recept za jednostavnu proljetnu salatu od tjestenine i povrća, koju baš svako može napraviti u svom domu.
Sastojci za 2-3 obroka:
250 g tjestenine od mahunarki
250 g kuhanog slanutka
10-15 čeri paradajza
10 otkoštenih maslina
1 manji krastavac
½ paprike
¼ ljubičastog luka
Sastojci za dresing:
60 ml majoneze
1 kašika sirćeta
1 čajna kašikica senfa
1 češanj češnjaka
½ limuna
svježi peruin po želji
so i biber po želji
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema upustvu na pakovanju u vrućoj i zasoljenoj vodi. Za to vrijeme operite paradajz i papriku i narežite ih na veličinu manjeg zalogaja. Ogulite i narežite krastavce, a luk i masline nasjeckajte na sitno.
U velikoj zdjeli pomiješajte majonezu, sirće, iscijeđeni sok pola limuna i senf i dobro promiješajte. Začinte s solju i biberom. Ako vam je dresing previše kiseo, možete dodati i malo meda.
U dresing dodajte i naribani češanj češnjaka. Skuhanu, ocijeđenu i ohlađenu tjesteninu stavite u posudu s dresingom i sve dobro promiješajte.
Dodajte i nasjeckano povrće te kuhani slanutak. Salatu možete odmah poslužiti ili staviti u frižider i ohladiti prije jela.
Prilikom posluživanja dodajte i malo svježeg peršuna.