Recept za LAGANU SALATU od tjestenine
Foto: Pexels

Recept za LAGANU SALATU od tjestenine

Tjestenine od brašna slanutka ili crvene leće ne sadrži gluten.

Donosimo recept za jednostavnu proljetnu salatu od tjestenine i povrća, koju baš svako može napraviti u svom domu.

Sastojci za 2-3 obroka:

250 g tjestenine od mahunarki

250 g kuhanog slanutka

10-15 čeri paradajza

10 otkoštenih maslina

1 manji krastavac

½ paprike

¼ ljubičastog luka

Sastojci za dresing:

60 ml majoneze

1 kašika sirćeta

1 čajna kašikica senfa

1 češanj češnjaka

½ limuna

svježi peruin po želji

so i biber po želji

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema upustvu na pakovanju u vrućoj i zasoljenoj vodi. Za to vrijeme operite paradajz i papriku i narežite ih na veličinu manjeg zalogaja. Ogulite i narežite krastavce, a luk i masline nasjeckajte na sitno.

U velikoj zdjeli pomiješajte majonezu, sirće, iscijeđeni sok pola limuna i senf i dobro promiješajte. Začinte s solju i biberom. Ako vam je dresing previše kiseo, možete dodati i malo meda.

U dresing dodajte i naribani češanj češnjaka. Skuhanu, ocijeđenu i ohlađenu tjesteninu stavite u posudu s dresingom i sve dobro promiješajte.

Dodajte i nasjeckano povrće te kuhani slanutak. Salatu možete odmah poslužiti ili staviti u frižider i ohladiti prije jela.

Prilikom posluživanja dodajte i malo svježeg peršuna.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)