SAMO JOŠ SKUPŠTINA KOČI Privrednici i 90 % zaposlenih u marketima ZA neradnu nedjelju
Foto: V. Ševčuk

SAMO JOŠ SKUPŠTINA KOČI Privrednici i 90 % zaposlenih u marketima ZA neradnu nedjelju

Skupštinski kolegijum je opet skinuo ovu tačku sa dnevnog reda sjednice Skupštine Grada, koja je zakazana za 29. jun.

U Privrednoj komori Republike Srpske održan je sastanak sa privrednim subjektima iz sektora trgovine u vezi sa odlukom o neradnoj nedjelji koju je predložila gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem.

Tokom sastanka, kojem su u ime Gradske uprave prisustvovali gradski menadžer Bojan Kresojević i savjetnica gradonačelnika za ekonomska pitanja Valentina Aničić, većina privrednih subjekata podržala je donošenje odluke o neradnoj nedjelji.

– Od prisutnih deset privrednih subjekata, njih šest smatra da je prihvatljivo donošenje odluke dok je četiri nije podržalo. Uvažavajući i činjenicu da je ranije anketiranih 90 do 95 odsto zaposlenih u marketima opredijeljeno za uvođenje neradne nedjelje, da je to opredjeljenje granskog sindikata i odluka Saveza opština i gradova Republike Srpske, te isto tako i većinski podržano od strane predstavnika supermarekta, trgovačkih lanca i tržnih centara, mislimo da je sasvim jasno da je ovo dobra odluka i Gradska uprava ne može zauzeti nijedan drugi stav, nego da treba donijeti ovakavu odluku – kazao je gradski menadžer.

Kresojević ističe da je tokom jučerašnjeg sastanka konstatovano da Grad Bijeljina, koji je u novembru prošle godine donio odluku o uvođenju neradne nedjelje, nije imao negativne ekonomske efekte, a posebno na onaj segment koji je najvažniji – zaposlenost.

– Ukupan broj zaposlenih ostao je nepromijenjen od 30. novembra do 30. aprila i u oba trenutka iznosio je 6.857. Međutim, ovaj sektor je dominantan po zapošljavanju žena, i to preko 65 odsto, pa je u Bijeljini u istom periodu broj nezaposlenih žena smanjen sa 4.042 na 3.971. Dakle, po pitanju zaposlenosti čak u Bijeljeni u ovom segmentu ženske radne snage su ostvareni pozitivni pomaci – pojasnio je on.

S druge strane, kako je naveo – pojedini učesnici sastanka su konstatovali da se to neće odraziti negativno na njihov promet iz razloga da ukoliko niko ne radi od trgovinskih subjekata nedjeljom, doći će do preraspodjele, a ljudi će i dalje ostvarivati potrebe za kupovinom tih roba kao što je to bilo i do sada.

Podsjećamo, krajem maja gradonačelnik Stanivuković uputio je u skupštinsku proceduru strateški važnu odluku o neradnoj nedjelji, za koju je javnost već iskazala veliku podršku.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)