SVE JE SKUPLJE Božićni post počinje sledeće sedmice, evo koje su cijene posne hrane
Foto: Pexels

SVE JE SKUPLJE Božićni post počinje sledeće sedmice, evo koje su cijene posne hrane

Ove godine je i riba, bez koje se post ne može zamisliti, nikad skuplja.

Božićni post počinje u ponedjeljak, a oni koji planiraju da se uzdrže od mrsne hrane tokom tih 40 dana moraće da dublje posegnu u džep nego prošle godine, jer su cijene ribe i povrća odletjele u nebo.

Domaćini će osim ulja morati izdvojiti više novca i za krompir, pasulj, kupus, banane, jabuke i brojne druge proizvode, a to potvrđuju i podaci Zavoda za statistiku RS.

– Prosječna cijena kilograma pasulja u oktobru ove godine iznosila je 5,86 KM, a u istom mjesecu lani 5,16 KM. Krompir je poskupio na 1,38 sa prošlogodišnjih 1,15 maraka, dok je svježi krastavac 3,18 a lani je bio 2,02 – pokazuju podaci Zavoda.

Statističari su izračunali i da je u oktobru za litar jestivog ulja bilo potrebno izdvojiti u prosjeku 4,46 maraka, a lani za 1,39 manje. Poskupljenje nije zaobišlo ni banane, čija je cijena lani bila 2,08 a sada 3,07 maraka, kao ni suve šljive, koje su skuplje za 2,85 KM po kilogramu, prenosi Glas Srpske.

Ove godine je i riba, bez koje se post ne može zamisliti, nikad skuplja.

U ribarnicama kažu da cijene diktiraju dobavljači te da ne znaju da li će one još ići rasti, ali se kriza kod građana svakako osjeti.

– Cijena šarana po kilogramu je 12 KM, tolstolobika devet, očišćene pastrmke 12 KM, potočne očišćene 16 KM, dok je file crvene pastrmke 20 KM – kazali su u banjalučkoj ribarnici “Peco fiš”, dodajući da je najveća potražnja za običnom pastrmkom i oslićem, koji košta sedam maraka po kilogramu.

Da su cijene ribe više nego lani potvrdili su i u “Našoj ribarnici” iz Teslića.

– Jadan narod uzima samo onoliko ribe koliko mora. Najviše se prodaju oslić i šaran, jer se građani pripremaju za slavu – rekli su u ovoj ribarnici, dodajući da se kupci konstantno žale zbog cijena, jer je, priznaju, zaista skupo.

Rekli su da pastrmku prodaju iz vlastitog ribnjaka pa drže, kako kažu, solidnu cijenu, jer žele da se solidarišu sa narodom, ali da ostala ponuda zavisi od dobavljača.

Ispričali su da se spekuliše da će se dobavljači potruditi da spuste malo cijene, ali se ništa sa sigurnošću ne može obećati.

Da su cijene ribe lani bile dosta niže svjedoči i podatak da je za kilogram šarana bilo potrebno izdvojiti 3,5 KM manje, a za kilogram očišćene pastrmke dvije marke manje nego sada.

U udruženjima potrošača kažu da cijene svih namirnica prelaze granicu te ističu da su svakodnevni artikli mnogima postali luksuz.

– Povećanje cijena bilježimo svakodnevno. Krajnje je vrijeme da nadležne institucije zvanično zauzmu stav i odrede limit do kojeg može da ide povećanje – rekli su u Udruženju građana “ToPeeR” iz Doboja. Dodali su da više od 30 odsto građana ne može da kupi osnovne životne namirnice.

– Na kraju ćemo se svesti da su nam hljeb i jaja nešto što je jedino dostupno, a sve ono što bi trebalo da poštujemo u svojoj tradiciji ili da zbog nekih drugih razloga unosimo u organizam, za nas postaje luksuz i nedostupno – rekli su u ovom udruženju.

I voćari i povrtari tvrde da su otkupne cijene njihovih proizvoda izuzetno niske i nedovoljne da pokriju troškove proizvodnje, dok sa druge strane cijene u maloprodaji ruše rekorde, jer trgovci formiraju cjenovnike s ciljem što veće zarade.

– Proizvođači povrća će sigurno biti oštećeni, jer nije toliko porasla otkupna cijena, koliko troškovi proizvodnje, što će se sigurno manifestovati na proizvodnji sljedeće godine. Ako povrtarima ne bude bilo pomognuto, doći će do smanjenja broja zasijanih površina, što će za posljedicu imati manje povrća, a samim tim još više cijene – rekao je predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)