U OGROMNIM PROBLEMIMA “Integral inžinjering” tražio uklanjanje sa “crne liste”
Foto: Integral inžinjering

U OGROMNIM PROBLEMIMA “Integral inžinjering” tražio uklanjanje sa “crne liste”

Neke banke im već ugasile račune, a neke najavile da će to učiniti uskoro.

Kompanija “Integral inženjering”, kojoj ovih dana banke gase račune jer se nalazi pod američkim sankcijama, podnijela je još prošle godine zahtjev za ukanjanje sa crne liste OFAK.

Iz ove firme su za N1 potvrdili da su im neke od banaka već ugasile račune, dok su ih druge obavijestile da će to učiniti u narednom periodu.

Inače, ova firma je u februaru prošle godine podnijela zahtjev za ukanjanje sa crne liste OFAK.

– U ovom procesu „Integral inženjering“ zastupa renomirana i referentna advokatska kancelarija iz Vašingtona i vjerujemo u veoma brzo pozitivno rješenje budući da smo podnijeli dokaze po svim traženim pitanjima – rekli su u ovoj kompaniji.

Naveli su da dokazi, uz ostalo uključuju detaljne informacije o poslovanju “Integral inženjeringa” od 2006. godine, te o promjenama u vlasničkoj i menadžerskoj strukturi Integrala nakon što je Slobodan Stanković, osnivač i direktor Integrala, preminuo u februaru prošle godine, “ali nažalost još uvijek nije izbrisan sa OFAK liste”.

Iz “Integral inženjeringa” ističu kako su svjesni ozbiljnosti situacije nastale stavljanjem firme pod sankcije SAD i uticaja na njeno poslovanje i reputaciju.

Ova kompanija trenutno realizuje 11 projekata u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

– Mreža korisnika naših usluga, podugovarača, dobavljača roba, pružalaca usluga i slično uključuje oko 900 pravnih lica, od čega više od 500 iz cijele Bosne i Hercegovine sa više od 10.000 direktno angažovanih radnika – naveli su u kompaniji “Integral inženjering”.

Istakli su da ova firma zapošljava Srbe, Bošnjake, Hrvate, Slovence, Albance, Turke i kako 45 odsto najvišeg rukovodstva čine žene.

– Tačno je da su neke banke zatvorile račune Integrala, a da su neke najavile mogućnost zatvaranja računa. Očekujemo da nam vlasti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine omoguće normalno poslovanje – istakli su naglašavajući da nemaju zaduženja kod EBRD, Svjetske banke ili drugih međunarodnih finansijskih institucija, “kako se to povremeno iznosi u javnosti”.

Nadaju se, tvrde, da će, do skidanja sa crne liste, biti pronađen način za nesmetano funkcionisanje kompanije. Takođe, negiraju da su ugrozili mir i Dejtonski mirovni sporazum.

Podsjetimo, “Integral inženjering” je na crnoj listi OFAK završio u oktobru 2022. godine. Njenog tadašnji vlasnik i osnivač Slobodan Stanković Vašington je nazvao biznismenom bliskim Miloradu Dodiku, lideru SNSD.

SAD su Stankovića, teretile da je materijalno pomagao, sponzorisao ili pružao finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robe/usluge Dodiku, prenosi Srpskainfo.

“Integral inžinjering” je stavljen na listu, jer je bio u vlasništvu ili pod kontrolom ili djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno Stankovića.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)