Udruženja BH novinara: Institucionalni pokušaj zastrašivanja
Foto: D. Rakita

Udruženja BH novinara: Institucionalni pokušaj zastrašivanja

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović najavio je da će se novčane kazne za navedena krivična djela kretati u rasponu od 5.000 pa do čak 50.000 KM.

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osuđuje jučerašnju odluku Vlade Republike Srpske o uvođenju klevete u Krivični zakonik Republike Srpske te zahtijeva hitnu reakciju predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječila kriminalizacija klevete.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović najavio je da će se novčane kazne za navedena krivična djela kretati u rasponu od 5.000 pa do čak 50.000 KM.

– Upravni odbor BH novinara upozorava da proces kriminalizacije klevete koji su pokrenule vlasti u Republici Srpskoj predstavlja otvoreno gušenje slobode medija i nezavisnog, istraživačkog novinarstva u Srpskoj. Činjenica da su vlasti Republike Srpske odlučile kroz izmjene postojećeg zakona odrediti čak i visinu novčanih kazni za klevetu, te da su predviđene kazne znatno veće od iznosa koje su sudovi u BiH do sada presuđivali po tužbama za klevetu, predstavlja ništa drugo do institucionalni pokušaj zastrašivanja novinara i medija, posebno onih koji kritički pišu o potezima vlasti, gušenje slobode medija i uvođenje (auto)censure – navodi se u saopštenju.

Oni naglašavaju da pojedini političari iz Federacije BiH takođe podržavaju kriminalizaciju klevete i za očekivati je da ukoliko Republika Srpska usvoji pomenute izmjene i dopune Krivičnog zakona, isto će se desiti i u Federaciji BiH.

-Novinarska zajednica u Bosni i Hercegovini, uključujući oko 700 članova Udruženja BH novinari sa područja cijele države, jedinstvena je u stavu da ovakvi procesi moraju biti zaustavljeni. U tome nam je sada neophodna podrška međunarodne zajednice, posebno OHR-a, te Delegacije EU, Savjeta Evrope i OEBS u BiH koji moraju konkretno djelovati u sprečavanju kriminalizacije klevete – dodaju.

Kako kažu, njihova dosadašnja ćutnja i oportuno ponašanje dali su vjetar u leđa Miloradu Dodiku i njegovim savjetnicima da ostvare svoje planove  o kriminalizaciji klevete i ugase  nezavisne medije u našoj državi.

– Još jednom podsjećamo da je u svom izvještaju za 2022. godinu Evropska komisija od bh. vlasti zatražila da garantuju slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara/ki kao jedan od temeljnih uslova na putu ka članstvo u Evropskoj uniji – saopšteno je.

Udruženje novinara BiH poziva političare čitave BiH da podignu svoj glas i pokažu da je Bosna i Hercegovina država u kojoj su sloboda govora i medija neupitne kao sastavni dio procesa evropskih integracija.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)