USKLADITI PROPISE Projekat ugradnje solarnih panela na krovove građana na čekanju
Foto: Unsplash

USKLADITI PROPISE Projekat ugradnje solarnih panela na krovove građana na čekanju

Podneseno je oko 5.000 zahtjeva.

Postoje sve pretpostavke da domaćinstva u Republici Srpskoj na krovovima kuća proizvode električnu energiju, ali to i dalje nije isplativo zbog poreskog ograničenja.Zbog toga je iz „Elektroprivrede RS“ upućen zahtjev za hitnu izmjenu Zakona o porezu na dodatu vrijednost BiH.

– Potrebno je što prije izmijeniti Zakon o PDV kako bi se omogućilo takozvano netiranje, odnosno preklapanje između proizvedene i potrošene električne energije. To se radi u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i svugdje kako bi građanima to bilo isplativo. To znači da onaj ko proizvede električnu energiju na svom krovu i koju može da potroši za svoje potrebe, ali ne baš u istom trenutku, netira ili preklopi sa onom koju je stvarno potrošio, ističe generalni direktor ERS Luka Petrović

Pojašnjava I da tu razliku električne energije  treba da se plati onom snabdjevaču sa kojim je potpisao ugovor i da na taj iznos plaća PDV.

-Po sadašnjim propisima, trebalo bi da se plaća PDV na cijeli iznos potrošene energije, a mi nismo za tu varijantu, jer smatramo da ona neće biti isplativa za građane – objašnjava Petrović, prenosi Srpskainfo

Ali kaže ima dosta dobrih primjera.

– Tako jedna fabrika na svojim krovovima proizvede oko 30 odsto električne energije za vlastite potrebe i tako električnu energiju prodaju nama, a kupuju od nas razliku. Oni su PDV obveznici i to mogu tako, a domaćinstva nisu PDV obveznici i zato im se ne isplati – navodi Petrović.

„Elektroprivreda RS“ je još polovinom avgusta prošle godine raspisala javni poziv za učešće u projektu ugradnje solarnih panela na krovove domaćinstava u sistemu kupac-proizvođač/prozjumer/.

Saopšteno je da će Programom energetske održivosti domaćinstava u prvoj fazi biti obuhvaćeno 50.000 domaćinstava u Republici Srpskoj, tačnije 50.000 fotonaponskih sistema instalisane snage od tri do sedam kilovata, prenosi Srpskainfo.

Podneseno je oko 5.000 zahtjeva, a u ERS vjeruju da bi krajem ove ili početkom naredne godine ovaj projekat mogao biti realizovan.

[DCRP_shortcode style="3" image="1" excerpt="1" date="0" postsperpage="4" columns="4"]
KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)