ZA ČAS POSLA Napravite sočni kolač od jabuka
Sve što ti treba za pripremu brzinskog kolača od jabuke su funkcionalna rerna, jedna posuda, mikser, kalup za torte i dvije slatke jabuke.
Ovaj sočan biskvit s jabukama ima nekoliko prednosti. Osim toga što je zaista ukusan, priprema je kratka i neće te čekati hrpa prljavog posuđa.
Sve što ti treba za pripremu brzinskog kolača od jabuke su funkcionalna rerna, jedna posuda, mikser, kalup za torte i dvije slatke jabuke.
Nakon brzog miksanja, samo ga trebaš ubaciti u rernu te pričekati da se ispeče i ohladi.
Sastojci:
120 g glatkog brašna
1 kašikica praška za pecivo
malo soli
120 g maslaca
150 g šećera
2 velika jaja
1 kašikica ekstrakta vanilije
3 kašike ruma
2 slatke jabuke
Priprema:
Operi, oguli i nareži jabuku na kockice. Zagrij rernu na 180 stepeni. Kalup za tortu promjera 24 cm premaži maslacem, a dno prekrij papirom za pečenje.
Omekšali maslac izmiksaj sa šećerom u pahuljastu smjesu pa dodaj jedno po jedno jaje. Ulij ekstrakt vanilije i rum, a zatim dobro izmiksaj.
Suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo i so, uspi u pripremljenu smjesu pa izmiješaj drvenom kašikom, a na kraju dodaj i jabuke.
Prelij tijesto u pripremljeni kalup, zagladi pa po vrhu rasporedi malo šećera, otprilike jednu punu kašiku. Peci 40-ak minuta pa provjeri čačkalicom je li kolač pečen.
Pusti da se ohladi prije no što ga kreneš vaditi iz kalupa. Ohlađeni kolač pospi šećerom u prahu.