“Zaraza se ne smiruje” Stočari čekaju zeleno svjetlo za klanje svinja
Foto: Pexels

“Zaraza se ne smiruje” Stočari čekaju zeleno svjetlo za klanje svinja

Farmeri su odlučni da se izbore za klanje kako ne bi dospjeli u situaciju poput stočara u Semberiji.

Na području Lijevča polja oko 9.000 svinja spremno je za klanje u prehrambene svrhe, ali zbog pojave afričke kuge to još nije moguće, čime se gomilaju troškovi za nabavku stočne hrane, a uzgajivači strepe od širenja zaraze.

Istakao je to predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u Srpskoj Mišo Maljčić navodeći da sve nade polažu u današnji sastanak Ekspertske grupe za suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja u Bijeljini, jer očekuju da struka bude glas razuma i dozvoli klanje u kontrolisanim uslovima. Naveo je da od odluke struke zavisi i da li će ići u najavljene proteste.

– Mora se naći način da se rješimo viška stoke. Prasadi ima još samo u Lijevču, prema procjenama, to je između 8.000 i 9.000. svinja do 40 kilograma kojih se moramo rješavati što prije, prije nego što bolest pokuca na vrata tih farmi. Time će biti manja šteta i po nas i po Republiku Srpsku, a i mi ćemo moći nastaviti da radimo. Tržište svakako postoji, ljudi čekaju na prasad, ljeto je, ima proslava, svadbi, zborova… – kazao je Maljčić.

Dodaje da su farmeri odlučni da se izbore za klanje kako ne bi dospjeli u situaciju poput stočara u Semberiji.

– Uzgajivači u Bijeljini 45 dana ne mogu prodati, niti zaklati svinje, a hranu za svinje moraju kupovati. Niko ih ne pita imaju li novca da kupe stočnu hranu, a ništa ne prihoduju. Nisu svinje mašina da ih isključiš iz struje i čekaš. Moraju se hraniti do eutanazije, a to samo gomila troškove. Bijeljina je pala na 15, 20 odsto proizvodnje, zaraza se ne smiruje, ne možemo dozvoliti da se to desi i u Lijevču – kategoričan je Maljčić.

Tvrdi da uzgajivači postaju sumnjičavi i da se na terenu pletu razne priče.

– U Trošeljima kod Gradiške jedan proizvođač već deset dana čeka na eutanaziju svinja koje su navodno zaražene. Prvo uzorkovanje pokazalo je da su životinje pozitivne, a drugo da su negativne. Sve to stvara paniku i nepovjerenje među uzgajivačima. Mnogi ni ne vjeruju u kugu, upoređuju je sa koronom – rekao je Maljčić.

Poljoprivrednik Mićo Radonić iz Lilića kod Srpca ima oko 40 svinja i prasića koje ne smije prodati niti pripremati za klanje, jer je njegova farma udaljena svega pet kilometara od žarišta u Petrovom Selu kod Gradiške.

– Ne mogu dobiti potrebne papire od Veterinarske stanice u Srpcu i ne preostaje mi ništa drugo nego da ih hranim i čekam da se mjere promijene, a do tada mogu i da se zaraze. Podržavam kontrolisano klanje zdravih svinja, a ići ću na protest u Gradišku ako bude organizovan. Smatram čak da je potrebno zatvoriti i granicu da se ne uvoze svinje i jede sve i svašta – rekao je Radonić.

Klanje svinja zabranjeno je u mjestima gdje se afrička kuga pojavila, u krugu deset kilometara od žarišta. Direktor Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” Dragan Knežević kaže da bi struka mogla donijeti odluku da klanje ipak bude dozvoljeno.

– Svi želimo pomoći poljoprivrednicima, pogotovo struka. Suština je smanjiti nivo rizika da se virus ne useli u divlju populaciju, koja je mehanički prenosilac bolesti i cilj nam je da idemo u pravcu da taj nivo rizika bude manji koliko je god moguće, ali da istovremeno pomognemo stočarima. Smatram da je potrebno ići sa predloženim mjerama u kontrolisanim uslovima, imajući u vidu stanje na farmama – kaže Knežević.

Srbac

U Srpcu je juče održan edukativni sastanak o sprečavanju širenja afričke kuge svinja na kojem je istaknuto da je slaba informisanost farmera, piše Glas Srpske.

– Širenje zaraze će se zaustaviti tek kada svi budu upoznati sa pravom prirodom virusa i naprave prepreke koje će sprečiti da dođe do domaćih svinja. Naši farmeri ne zovu veterinara kad primijete da je životinja slabija i ne jede, čekaju da se oporavi. Kada ugine, bace je u šumu ili jarak, gdje se njome hrane druge životinje, pa čak i domaće, koje stvaraju nove izvore zaraze – rekao je veterinar Darko Despotović.

Glas Srpske

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)