Završen javni uvid nacrta Regulacionog plana za centar Banjaluke: Arhitekte će pisati patrijarhu!
Foto: D. Rakita

Završen javni uvid nacrta Regulacionog plana za centar Banjaluke: Arhitekte će pisati patrijarhu!

- Onaj prijedlog za trg je arhitektonski kriminal. Vladika Jefrem umjesto trga vidi seosko dvorište - rekla je arhitekta Snežana Mrđa

Dugonajavljivani javni uvid Nacrta izmjene dijela Regulacionog plana za dio centralnog područja grada Banjaluka održan je danas poslijepodne u prepunoj sali Skupštine grada.

Među prisutnima je bilo najviše arhitekata koji su se usprotivili izgradnji parohijskog objekta kod Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci koji je već bio predviđen prošlim regulacionim planom, istina u manjim gabaritima.

Arhitekte su bile i protiv predloženog idejnog rješenja stambeno-poslovnog objekta na mjestu u Banjaluci poznatom kao “Rupa”.

Arhitekta Snežana Mrđa najavila je da će ona i njene kolega pisati lično patrijahu Porfiriju kako bi zatražili da se odustane od izgradnje Parohijskog doma tik uz Kulturni centar Banski dvor koji bi ga vizuelno zaklonio i narušio izgled centralnog gradskog trga.

– Onaj prijedlog za trg je arhitektonski kriminal. Vladika Jefrem umjesto trga vidi seosko dvorište. Trg nije crkveno dvorište. Ja jesam pravoslavka, ali ne dozvoljavam ovakvo ponašanje – izjavila je Mrđa.

Ognjen Šukalo, profesor Arhitekstonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, je zatražio od Gradske uprave da se produži rok javnog uvida nacrta za izmjenu Regulacionog plana.

Rok ističe sutra, a šef Odjeljenja za prostorno planiranje Vuk Višekruna je odgovorio da je proceduralno nemoguće produžiti uvid u ovoj fazi.

Javnoj raspravi koja je na trenutke imala i emotivnije i žučnije rasprave, a prisutni su odbornici Milko Grmuša, Neven Stanić, Saša Lazić, Ozren Perduv iz Pravde za Davida, advokat Aleksandar Jokić, Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu i mnogi drugi poznati iz društvenog života Banjaluke.

Profesorica Malina Čoro sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta je takođe naglasila da bi objekat parohijskog doma kod Hrama narušio izgled centralnog trga.

– Govorimo o jezgru grada koje svi volimo. Malo se pravoslavnih crkava može pohvaliti ovakvim prostorom i objektima koje je okružuju. Dva objekta, koji izgledaju kao kiosci, i koji treba da je okružuju su smiješni – naglasila je Čoro.

Profesor Šukalo je naglasio da su današnja prezentacija ali i govornici pokazali da je izmjena regulacionog plana neprihvatljiva, koji kao ovakav treba da se obustavi i povuče.

– Odnosno treba da se onemogući izgradnja oko istorijskih objekata grada. Kritična je izgradnja te najavljene kućice pred ulazom u Banski dvor i dvanaestospratnica u centru grada na lokaciji Rupa – rekao je Šukalo i dodao da smatra da su arhitekte i Gradska uprava trenutno daleko od kompromisnog rješenja.

Bojan Šipka, projektant “Palate” investitora City Mall na lokaciji “Rupe” je rekao da stoji iza svog projekta jer iza njega “stoji čitava geneza koja je prethodila današnjem rješenju”.

– Prvo smo imali plan za tržni centar, koji je u jednom trenutku stao. Tim prvobitnim rješenjem je cijeli taj prostor bio izgrađen. Prilikom dobijanja tog zadatka imali smo niz parametara koji su nas uslovljavali – rekao je Šipka i dodao da su se angažovane arhitekte trudile da panirani objekat poprimi izgled centra grada.

On je dodao da je obezbjeđeno parkiranje za stanovnike tog kompleksa, kao i da nije u pitanju izgradnja jednog objekta od 12 spratova, te da su projektanti smanjili spratnost na onim mjestima na kojima je ona ograničena.

Šef Odjeljenja za prostorno uređenje Vuk Višekruna rekao je da su zbog velikog interesa javnosti odlučili da organizujemo kao sto je traženo Javnu prezentaciju regulacionog plana.

– To je nešto što smo uradili  u toku trajanja javnog uvida. Mi ćemo nakon završetka uvida imati i Javnu raspravu gdje će građani moći da pristupe i daju svoje mišljenje i postave pitanja. Ovo je još rađeno za urbanistički plan, inače nije praksa da se radi javna prezentacija ali u ovom slučaju vidjeli smo da postoji interes javnosti – rekao je Višekruna.

Oglasio se i gradski menadžer

Bojan Kresojević, gradski menadžer, oglasio se na Tviteru povodom današnje javne prezentacije izmjena dijela Regulacionog plana centra Banjaluke.

– Pažljivo smo saslušali sve sugestije i primjedbe na izmjenu djela Regulacionog plana za uži centar grada.  Uz mnoga objektivna ograničenja i nasljeđene modele, pokušaćemo da učinimo sve ono što je do nas. Ponosan sam na građane koji su se uključili, odbornike koji su učestvovali, jer to samo govori o stepenu demokratičnosti, transparentnosti i spremnosti da odgovorimo na opravdane zahtjeve koje je javnost uputila – naveo je gradski menadžer na Tviteru.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)