ZDRAVIJI OBLIK Ovo povrće jedite isključivo sirovo
Pogledajte listu sirovog povrća koje preporučuje nutricionistkinja
Jedenje određenog sirovog povrća ima više koristi po zdravlje, nego kada je termički obrađeno – kuvano, pečeno ili prženo, ističe nutricionistkinja Ešli Toš.
Ona je otkrila koje povrće možete da jedete u sirovom stanju. Ističe da upravo ono može da poboljša imunitet i da vam osjećaj sitosti.
Sirovo povrće takođe sadrži visok procenat vlakana i dosta vode, što zauzvrat daje sitost. Takođe, grickanje sirovog povrća može da ima korist ukoliko želite da izgubite kilograme.
-Određeno sirovo povrće je mnogo bolje od termički obrađenog jer ga kuvanje i prženje smanjuje njegove korisne materije. Uzmite na primjer bijeli luk. Bijeli luk sadrži alicin koji je koristan za imuni sistem. Kada ga kuvamo mi smanjujemo njegovo dejstvo – objasnila je nutricionistkinja, prenosi Dejli Star.
Dodaje da je važno da u ishranu uvrstite i jedno i drugo – i sirovo i termički obrađeno povrće. Preporučuje se za užinu grickanje paprika u kombinaciji sa humusom. Idealno je i za one koji poste.
Pogledajte listu sirovog povrća koje preporučuje nutricionistkinja:
Paprike
Paprike su bogate vitaminom C i dospjeće u većoj mjeri u vaš organizam ukoliko ih jedete sirove
Brokoli
Brokoli sadrži dosta vlakana i vitamin C takođe. Potrudite se da ga dobro operete i možete da ga grickate uz neki sos.
Bijeli luk
Bijeli luk je mnogo zdravije jesti sirov, na taj način ćete u organizam unijeti više alicina koji sadrži, a koji je povoljan za jačanje imuniteta. Bijeli luk možete sitno da isjeckate i dodate u salatu ili jaja.
Crni luk
Jedenje sirovog crnog luka pomaže u smanjenju holesterola i nivoa šećera u krvi. Uvijek možete da ga dodate u salatu ili sendvič.
Batat
Batat ili poznatiji kao sladak krompir možete da jedete sirovog, za razliku od običnog krompira koji se nikako ne preporučuje. Sadrži dosta vitamina C i A, vlakana i kalijuma.