Španska pita: Odlična hrana za doručak ili večeru
Nakon ove pite nećete biti gladni. Isprobajte zanimljiv recept.
Španska pita je super jelo za doručak ili večeru uz jogurt, a može da se servira i kao predjelo ili posluženje prilikom neke proslave.
Sastojci:
4 jajeta
kašičica soli
200 ml ulja
400 ml jogurta
200 g kukuruznog brašna
200 g pšeničnog brašna
200 g suhog mesa po izboru
200 g kačkavalja
120 g kiselih krastavaca
120 g crvene paprike
Priprema:
Isjeckajte kisele krastavčiće, kiselu papriku i suhomesnato na sitne kockice. Kačkavalj narendajte.
U posebnu posudu umutite prvo jaja, potom u njih dodajte ulje i jogurt. Potom umiješajte kukuruzno i pšenično brašno i prašak za pecivo.
Ukoliko vam se čini da je tijesto previše gusto (trebalo bi da bude malo gušće od smjese za palačinke), dodajte po želji vodu ili još bolje kiselu vodu.
Kad umutite odgovarajuću gustinu, prespite u tijesto krastavčiće, papriku, suhomesnate proizvode i sir.
Pripremite odgovarajući pleh, postavite papir za pečenje ili ga vrlo malo nauljite i pospite sa malo brašna da se pita ne zalijepi.
Prespite smjesu u pleh i pecite oko 20 minuta na 250 stepeni, a potom smanjite temperaturu na 180 i pecite još 20-ak minuta. Testirajte čačkalicom da li je pita pečena – ubodite je u sredinu tijesta i, kad je izvučete, ukoliko je suva, pita je gotova.
Izvadite je i ostavite da “diše” par minuta, isjecite na kocke i poslužite, piše Telegraf.