Kresojević: Pitanje Eko toplana potrebno rješavati zajedno sa pitanjima drugih gradskih preduzeća
Foto: A. Čavić

Kresojević: Pitanje Eko toplana potrebno rješavati zajedno sa pitanjima drugih gradskih preduzeća

Iz EKO toplana traže zajedničko rješenje zbog porasta troškova energenata.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da je ova gradska administracija još na početku mandata isticala da je potrebno rekonstruisati toplovodnu mrežu kako bis imali za 20 odsto manje kvarova.

-Uradili smo i Studiju, koju smo predložili više puta Skupštini Grada, ali nisu je prihvatili. S druge strane, svejesni smo da su energenti poskupili i u tom smislu smo kontinuirano razgovarali sa Eko toplanama kako prevazići ovu situaicju – kazao je gradski menadžer nakon današnjeg sastanka u Skupštini Grada u vezi sa pitanjem poslovanja Eko toplana.

Ističu da su tri rješenja, od kojih prvo da se ide u rekonstrukciju mreže.

-Drugo rješenje je da se iskoriste interni potencijali da se uštedi energije koliko je god moguće u poslovanju Eko toplana  i treće da se razgovara o eventualnim promjenama u samim prihodima tog preduzeća – naveo je on i naglasio da problem Eko toplana treba rješavati zajedno sa pitanjima drugih gradskih preduzeća.

Ističe da Grad mora biti odgovoran za sve komunalne usluge u gradu, navodeći da je već dva miliona KM izdovjeno za subvenciju Eko toplanama.

-Želim reći da poslovanje Vodovoda nije koštalo Grad nijednu marku i to je jedina komunalna usluga u regionu u prošloj godini koja je jeftinija zbog ukidanja naknade za mjerno mjesto. To preduzeće se susrelo sa povećanjem cijene električne energije, poskupljenjem naftnih derivata i neophodnih povećanja svih drugih troškova. U tom smislu, smatramo da Grad Banja Luka kao većinski vlasnik ipak ima veću odgovornost prema tom preduzeću nego prema Eko toplanama. To znači da je naš stav da trebamo rješavati problem Eko toplana, kao i do sada, ali da tu spremnost moramo iskazati i prema poslovanju Vodovoda – zaključio je Kresojević.

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke, Ljubo Ninković kazao je da su Eko toplane u problemu zbog čega je danas i organizovan sastanak.

-Imamo obavezu da djelujemo kako ne bi došlo do zastoja u isporuci toplotne energije – naveo je on.

Ističe da je u proteklom periodu došlo do povećanja cijene drvne sječke i struje kao osnovih energenata.

-Smatrali smo da u što kraćem roku treba da bude ovaj sastanak. Takođe, tražimo da u što kraćem roku predlagač ponudi rješenje prema gradskoj skupštini – poručio je Ninković.

Član Upravnog odbora preduzeća Eko toplane, Dragiša Zečević, istakao je da se svjetska ekonomska kriza itekako odrazila i na poslovanje tog preduzeća.

-Pokušavali smo naći izlaz iz ove situacije. Godišnji troškovi energenata su porasli za skoro deset miliona KM i mi to ne možemo da platimo. Zato smo danas ovdje da tražimo zajedničko rješenje – naveo je Zečević.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)