“AccuWeather” objavio prognozu za proljeće: Na Balkanu poplave i oluje ali i visoke temperature
Foto: V. Ševčuk

“AccuWeather” objavio prognozu za proljeće: Na Balkanu poplave i oluje ali i visoke temperature

Veći dio jugoistočne Evrope, uključujući i područje naše regije, u drugom dijelu proljeća suočavaće se sa nadprosječnim temperaturama.

U velikoj prognozi “AccuWeathera” za proljeće stoji da će se u pojedinim zemljama Evrope nastaviti dugotrajni zimski obrazac, dok će neki dijelovi našeg kontinenta suočiti s potencijalno opasnim nepogodama nešto kasnije.

Večeras astronomski počinje proljeće, a AccuWeatherov stručni tim međunarodnih prognostičara objavio je detalje o tome što će kako će izgledati predstojeća proljetna sezona u Evropi.

Prema “Meteo France”, niz od 32 uzastopna dana bez mjerljivih oborina (manje od 1 mm kiše dnevno) opažen je od 20. januara 2023. do 21. februara 2023. Time je postavljen novi rekord za najduži uzastopni niz od dana bez mjerljivih oborina od 1959. godine.

I dok se zbog ovakvih pojava strahuje od moguće suše, oluje u jugozapadnoj Evropi i povećanje proljetnih oborina u južnim regijama izaziva zabrinutost među meteorolozima zbog mogućih poplava u Italiji i Balkanu.

– S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle osigurati dodatnu vlagu i dovesti do povećanja prijetnji od poplava. To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskih Alpa – istakao je Tajler Rojs, viši meteorolog AccuWeathera.

Veći dio jugoistočne Evrope, uključujući i područje naše regije, u drugom dijelu proljeća suočavaće se sa nadprosječnim temperaturama. Sve od Rima do Bukurešta temperature sredinom marta su bile na nivou onih tipičnih za kasni April, a ovaj trend zagrijavanja nastaviće se i tokom sljedećih mjeseci praćen povremenim kišama. U periodu kasnog proljeća na Balkanu treba očekivati i oluje.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)