AKO ŽELITE PAZITI NA ZDRAVLJE SRCA Kardiolozi otkrii koje namirnice gotovo nikada ne jedu
Foto: Pexels

AKO ŽELITE PAZITI NA ZDRAVLJE SRCA Kardiolozi otkrii koje namirnice gotovo nikada ne jedu

Ovu hranu vrhunski kardiolozi izbjegavaju u 99 posto vremena.

Ako želite paziti na zdravlje srca morate saznati koju hranu vrhunski kardiolozi izbjegavaju u 99 posto vremena.

Iako vas nijedna od ovih namirnica neće ubiti ako se pojede s vremena na vrijeme, kardiolozi kažu da su to namirnice koje nikada, ili vrlo rijetko, jedu.

Jetrice

Ako spadate u kategoriju ljudi koja ne voli jetrice, imate sreće. Dr Eleanor Levin, kardiolog sa Univerziteta Stanford, kaže da nikada ne jede jetru.

– Jetrice su crveno meso s izuzetno visokim sadržajem masti. Uglavnom, izbjegavam crveno meso jer ima mnogo zasićenih masti i transmasti, a osim što su loše za srce, zasićene masti mogu izazvati osteoporozu. Jetrice su posebno loše jer su organ koji filtrira toksine, tako da svi toksini obično samo stoje tamo – kazao je.

Kobasice

Elizabet Klodas, kardiolog iz Mineapolisa, rekla je da izbjegava kobasice za doručak po svaku cijenu.

– One su bogate natrijumom (podstiču viši krvni pritisak) i bogat izvor zasićenih masti, koje podižu očitavanje kolesterola. Budući da imamo samo toliko mjesta u našim želucima, hrana poput kobasica za doručak može zamijeniti druge namirnice koje bi mogle bolje promicati zdravlje – dodala je.

Klodas je napomenula da je svo prerađeno meso, uključujući kobasice, šunku i slaninu, klasifikovano kao kancerogeno od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Ni slanina ni kobasica u sendviču za doručak nisu dobra ideja, pogotovo ujutru kada vam je želudac prazan.

Margarin

Ako i dalje jedete lažni puter, vrijeme je da prestanete, jer je margarin jednostavno loš za vas.

– Margarin se u teoriji čini sjajnom idejom, ali se ispostavilo da je loš kao puter – rekao je dr. Harmony Reynold, kardiolog u NYU Langone Health.

Krofne

Mnoge krofne pržene su u uljima koje sadrže transmasti, što ih čini teškim za srce, kaže dr. Jayne Morgan, kardiolog iz Atlante.

– Transmasti podižu nivo holesterola i šećera u krvi, doprinoseći dijabetesu tipa 2, srčanim bolestima i moždanom udaru – rekao je Morgan.

Transmasti su često ‘prikrivene’ na etiketama kao djelomično hidrogenirana ulja, stoga pročitajte svoje etikete i izbjegavajte ih.

Šunka

Možda ste zadnji put jeli šunku dok ste bili u školi, ili je možda još uvijek dio vaše prehrane. U svakom slučaju, vjerovatno je najbolje to preskočiti, smatra dr. James Udelson, šef kardiologije u medicinskom centru Tufts.

– Važno je napomenuti da je ključ zdravlja srca u ishrani slijediti preporučenu ishranu u mediteranskom stilu od strane Američkog udruženja za srce, koja je bogata povrćem, cjelovitim žitaricama, ribom i nekim posnim mesom, orašastim plodovima i mahunarkama – dodaje.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)