BEZ STRAHA PO ZDRAVLJE Ove vrste sireva možete da jedete bez problema
Neke studije pokazale su da jedenje sira može čak smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara
Mnogi pretpostavljaju da se moraju odreći sira ako se žele hraniti zdravije. Međutim, vlasnica teretane Kim Yawitz sir jede gotovo svaki dan i potiče većinu svojih klijenata da čine isto.
– Sir može biti izvrstan izvor proteina, zdravih masnoća, kalcija, vitamina D i B, a u nekim slučajevima i probiotika. Neke studije pokazale su da jedenje sira može čak smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara – kaže.
Kada je u pitanju sir, važno je odabrati pravi. Naime, visokoprerađeni sirevi zapravo sadrže malo sira i puno aditiva (bojila, konzervansa i emulgatora). Ovi sastojci dodaju se kako bi se produžio rok trajanja i popravila tekstura sira. Ali prerađeni sirevi znatno su manje zdravi od pravih.
– Prerađeni sir ima puno više soli nego pravi. Zato bi njegova redovita konzumacija mogla povećati izglede za visoki krvni pritisak, naročito ako je i ostatak prehrane bogat solju – dodala je Yawitz za Men’s Health.
Sedam sireva odobravaju nutricionisti. Među njima su svježi sir, koji u jednoj šoljici osigurava nevjerojatnih 24 grama proteina i samo 183 kalorije. Slijede parmezan, kozji sir, grana padano, švicarski sir, brie, feta i mozzarella.
– Nemojte pretjerivati ni s ovim vrstama sireva. Vrlo su ukusni i lako je s njima pretjerati pogotovo ako ih grickate – dodala je Yawitz.