BROJNI FESTIVALI DALI REZULTAT Banjaluku posjetilo duplo više turista u odnosu na prošlu godinu
Foto: A. Trkulja

BROJNI FESTIVALI DALI REZULTAT Banjaluku posjetilo duplo više turista u odnosu na prošlu godinu

Banjaluka je ove godine dobila nekoliko novih festivala u organizaciji Gradske uprave.

U Banjaluci su za šest mjeseci ove godine evidentirana ukupno 40.403 dolaska domaćih i stranih turista i 62.553 noćenja, što je gotovo duplo u odnosu na isti period lani, izjavila je stručni saradnik za odnose s javnošću gradske Turističke organizacije Branka Branković.

Brankovićeva je precizirala da su u istom periodu prošle godine registrovana 20.344 dolaska i 32.757 noćenja.

Ona je navela da je u junu ove godine Banjaluku posjetilo 3.214 domaćih i 4.910 stranih turista, odnosno da je zabilježeno 4.912 noćenja domaćih i 8.315 noćenja stranih turista.

Foto: S. Ćuković

– Riječ je o statističkim pokazateljima, broju dolazaka i noćenja kada je riječ o hotelima, motelima i hostelima. Statistika u ovom slučaju ne obuhvata `stan na dan`, odnosno aprtmanske smještaje i kuće za odmor, seoska domaćinstva i vikendice, tako da su podaci o broju noćenja i dolazaka zasigurno mnogo veći nego što je statistika i pokazala – rekla je Brankovićeva.

Brankovićeva je rekla da se dešava da ni svi registrovani smještajni kapaciteti nisu ažurirali niti prijavljuju tačan broj gostiju.

Ona je, kada je riječ o broju noćenja, ocijenila da je ta brojka barem 1,5 puta veća nego što statistika prikazuje.

Brankovićeva je istakla da Banjaluku u najvećem broju posjećuju turisti iz Njemačke, zatim Austrije, SAD, Slovenije, Švedske, Srbije, Hrvatske , Holandije, Švajcarske, Kanade Australije, Francuske, Danske, Italije…

Foto: V. Ševčuk

– Prema statističkim podacima, u Banjaluci je u januaru ove godine evidentiran 4.121 dolazak ili 65 odsto više nego u januaru 2021. godine (2.505), odnosno 6.119 noćenja ili 24 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine (4.943) – precizirala je Brankovićeva.

Ona je navela da je turistički promet u Banjaluci u januaru 2021. godine dostigao 88 odsto dolazaka i 81,5 odsto noćenja u odnosu na isti period u godini pred pandemiju.

Prema informaciji o stanju i razvoju turizma na području grada Banjaluka za 2021. godinu, koja se 31. maja našla pred odbornicima Skupštine grada, u prošloj godini je zabilježeno ukupno 55.628 dolazaka i 86.294 noćenja.

Usluge smještaja na području grada, kako je navedeno u informaciji, pružaju hoteli, moteli, hosteli, prenoćišta, sobe za iznajmljivanje i seoska domaćinstva smještajnog tipa sa ukupno 2.053 registrovana ležaja.

Foto: S. Ćuković

– Ostvareni prihod grada Banjaluka po osnovu boravišne takse u 2021. godini iznosi 191.128 KM, što je za 54 odsto više u odnosu na 2020 – ističe se u informaciji o stanju i razvoju turizma na području grada.

Srna

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)