Đajić: UKC jedna od najvećih internacionalnih zdravstvenih institucija u BiH
Foto: D. Rakita

Đajić: UKC jedna od najvećih internacionalnih zdravstvenih institucija u BiH

On je naveo da je opredjeljenje rukovodstva UKC-a, osim izgradnje objekta, nabavka najsavremenije medicinske opreme, edukacija kadra.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjaluci Vlado Đajić rekao je da boravak u UKC-u onkoloških hirurga iz Onkocentra iz Sankt Peterburga pokazuje da je UKC jedna od najvećih internacionalnih zdravstvenih institucija u BiH.

– Trenutno je više od 30 ljekara iz UKC-a na edukaciji u inostranstvu, a proteklih dana u UKC-u boravili su eminentni stručnjaci iz Rusije radi razmjene iskustava i usvajanja novih znanja – rekao je Đajić danas novinarima.

On je naveo da je opredjeljenje rukovodstva UKC-a, osim izgradnje objekta, nabavka najsavremenije medicinske opreme, edukacija kadra.

– Nećemo stati na tome, daćemo sve od sebe da UKC bude još bolji i da bude jedna od najprestižnijih zdravstvenih ustanova u regionu – istakao je Đajić.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, Đajić je naveo da je evidentan porast broja zaraženih virusom korona ne samo u Srpskoj, već i u svijetu.

– UKC se pripremio, svi pacijenti su zbrinuti, radimo redovno testiranje, tretman. Očekujemo još veći talas i nadamo se da neće biti mnogo pacijenata sa teškom kliničkom slikom budući da je dosta vakcinisanih ili onih koji su preboljeli kovid – naveo je Đajić.

Onkološki hirurg, specijalista za tumore vrata i glave iz Sankt Peterburga Marija Magomedovna Ismailova rekla je novinarima da se nastavlja bliska saradnja Onkocentra iz Sankt Peterburga i UKC-a Republike Srpske koja traje od 2018. godine.

Ona je izrazila zahvalnost rukovodstvu UKC-a Republike Srpske za razmjenu iskustava i hirurških znanja, dodajući da očekuju posjetu delegacije medicinskih radnika UKC-a Onkocentru u Sankt Peterburgu.

– Predstoji nam razmjena toplih odnosa naših naroda i stečenih iskustava kliničkih centara – istakla je Ismailova, koja je u UKC-u boravila sa medicinskom sestrom – anestetičarom Lidijom Vladimirovnom Osipovom u okviru Sporazuma o saradnji sa Onkocentrom iz Sankt Peterburga.

Gošće iz Rusije učestvovale su u edukativnim radionicama, čime se nastavlja kontinuirana medicinska edukacija i međunarodna saradnja dvije zdravstvene ustanove, kao i razmjena iskustava u dijagnostikovanju, liječenju i hirurškom zbrinjavanju onkoloških oboljenja.

Nezavisne

[DCRP_shortcode style="3" image="1" excerpt="1" date="0" postsperpage="4" columns="4"]
KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)