DOMAĆI SLATKIŠ Najjednostavniji recept za krofne
Jednom mjesečno možete da počastite sebe i svoje najmilije.
Krofne od domaćeg kvasnog testa nešto najukusnije i najveličanstvenije od svih domaćih slatkiša.
Uoči ljeta ne treba se oslanjati mnogo na ukusne domaće krofne, ali jednom mjesečno možete da počastite sebe i svoje najmilije.
Sastojci:
100 mililitara mleka
1 kesica suvog kvasca
100 grama šećera
3 jaja
1 kašičica soli
500 grama brašna
100 mililitara biljnog ulja
100 mililitara tople vode
Priprema:
U blago zagrijano mlijeko razbiti jaja, dodati so i šećer i promiješati. Prosijati brašno, dodati mu kvasac i sve sipati u mlijeko. Počnite da mijesite rukama. Dodajte ulje, ponovo promiješajte. A zatim dodajte čašu veoma vrele, ali ne ključale vode. Lagano promiješajte, po potrebi dodajte još brašna.
Sve dobro zamjesite – tako da testo počne da se lijepi za ruku. Zatim pokrijte peškirom i stavite ga na toplo mjesto (na primjer, možete ga staviti na šporet, a ispod uključite rernu). Čim testo naraste, spustite ga rukama i ostavite da ponovo naraste.
I tek nakon toga zagrijte biljno ulje, formirajte krofne i spustite ih u vrelo ulje. Kada krofne porumene, izvadite ih šupljikavom kašikom. Po želji možete ukrasiti šećerom u prahu.