BAŠ UKUSNA Recept za savršeno tijesto za pizzu
Pizza se treba peći 15 minuta na 250 stepeni.
Ukoliko još uvijek niste zadovoljni pizzom koju napravite kod kuće, isprobajte ovaj recept pomoću kojeg ćete uspjeti napraviti savršeno tijesto.
Sastojci za četiri osobe:
450 grama glatkog brašna
pet grama suhog kvasca
pet grama soli
pet grama šećera
250 mililitara tople vode
50 mililitara ulja
Za umak vam treba:
150 grama paradajz sosa
30 mililitara ulja, pet grama soli
prstohvat sušenog origana
Za nadjev vam treba:
250 grama narezane salame (ili šunke ukoliko je preferirate
250 grama naribanog sira
osam maslina
Prirpema:
U posudi pomiješati brašno, kvasac, šećer i so. U drugoj posudi pomiješati vodu i ulje. U duboku posudu sipati vodu i ulje te dodati trećinu smjese brašna, kvasca, šećera i soli.
Miješati sve kuhačom pa dodati drugu trećinu brašna i nastaviti miješati. S posljednjom trećinom brašna ručno umijesiti glatko tijesto.
Posuti ga s malo brašna pa posudu pokriti folijom i krpom i pustiti sat vremena da se diže. Kad prođe sat vremena, pripremiti umak.
Pomiješati paradajz sos s uljem, soli i origanom. Pizzu peći u protvanu od pećnice. Na papir za pečenje u sredinu postaviti tijesto, premijesiti ga i onda lagano početi utiskivati prstima pazeći da rub tijesta ostane viši.
Razvučeno tijesto zajedno sa papirom za pečenje prebaciti u protvan. U protvanu prema potrebi dodatno oblikovati tijesto na njegovu veličinu. Zatim sa kašikom od sredine prema rubovima nanijeti sos od paradajza, pazeći da rub pizze ostane čist.
Po umaku poslagati salamu (ili šunku), a po njoj naribani sir. Rasporediti ravnomjerno masline. Pizzase treba peći 15 minuta na 250 stepeni.
Recept se nalazi i na YouTube kanalu “Recepttura”.