RECEPT ZA MARGARITU Neka se javi ko ne voli pizzu…
Hrana zahvalna za sve prilike.
Picu možete pripremite za popodnevno druženje, zabavu ili brzi ručak…
Sastojci:
tijesto (gotovo ili po receptu koji je ispod)
125ml pasate (paradajz za picu)
1 kašika bosiljka
pola kašike šećera
so
crni biber mljeveni
200 g mocarele
Priprema:
U pasatu dodajte kašike svježeg bosiljka, šećer, prstohvat soli, biber i dobro promiješajte.
Tijesto premažite pripremljenom pasatom. Po tijestu rasporedite naribanu ili na ploške narezanu mocarelu.
Picu pecite 10-ak minuta na temperaturi od 250°C. Pospite je preostalim bosiljkom i odmah poslužite.
Ukoliko želite sami napravti tijesto:
Sastojci:
20 g svježeg kvasca
1 kašika šećera
250 ml mlake vode
320 g brašna
1 kašika soli
3 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Kvasac i šećer pomiješajte s polovinom tople vode pa ostavite desetak minuta da se zapjeni. U brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, so, ostatak tople vode i maslinovo ulje.
Zamijesite glatko tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali ne previše. Kad ste zamijesili tijesto, podijelite ga na više dijelova, to ovisi o tome u limu kakve veličine ćete peći tijesto i koliko debelo želite da bude.
Ostavite 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.
Upalite rernu da se zagrije na 250 stepeni.
Niske temperature nisu pogodne za pečenje pice, jer je ona tanka i zapravo joj treba samo malo. Dignute loptice tijesta jednu po jednu razvaljajte ili rastanjite rukama na dobro pobrašnjenoj površini.
Prebacite u samo malo nauljen lim za pečenje (ne želimo da se zalijepi) i stavite gore dodatke koje volite.
Nemojte staviti previše umaka od paradjza da se tijesto ne razmoči, kao ni ostalih namirnica.
Ovdje stvarno vrijedi pravilo da je manje više. Pecite u zagrijanoj rerni na 250 stepeni 10 do 15 minuta.