RECEPT ZA MARGARITU Neka se javi ko ne voli pizzu…
Foto: iStock

RECEPT ZA MARGARITU Neka se javi ko ne voli pizzu…

Hrana zahvalna za sve prilike.

Picu možete pripremite za popodnevno druženje, zabavu ili brzi ručak…

Sastojci:

tijesto (gotovo ili po receptu koji je ispod)

125ml pasate (paradajz za picu)

1 kašika bosiljka

pola kašike  šećera

so

crni biber mljeveni

200 g mocarele

Priprema:

U pasatu dodajte kašike svježeg bosiljka, šećer, prstohvat soli, biber i dobro promiješajte.

Tijesto premažite pripremljenom pasatom. Po tijestu rasporedite naribanu ili na ploške narezanu mocarelu.

Picu pecite 10-ak minuta na temperaturi od 250°C. Pospite je preostalim bosiljkom i odmah poslužite.

Ukoliko želite sami napravti tijesto: 

Sastojci:

20 g svježeg kvasca

1 kašika šećera

250 ml mlake vode

320 g brašna

1 kašika soli

3 kašika maslinovog ulja

 Priprema:

Kvasac i šećer pomiješajte s polovinom tople vode pa ostavite desetak minuta da se zapjeni. U brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, so, ostatak tople vode i maslinovo ulje.

Zamijesite glatko tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali ne previše. Kad ste zamijesili tijesto, podijelite ga na više dijelova, to ovisi o tome u limu kakve veličine ćete peći tijesto i koliko debelo želite da bude.

Ostavite 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.

Upalite rernu da se zagrije na 250 stepeni.

Niske temperature nisu pogodne za pečenje pice, jer je ona tanka i zapravo joj treba samo malo. Dignute loptice tijesta jednu po jednu razvaljajte ili rastanjite rukama na dobro pobrašnjenoj površini.

Prebacite u samo malo nauljen lim za pečenje (ne želimo da se zalijepi) i stavite gore dodatke koje volite.

Nemojte staviti previše umaka od paradjza da se tijesto ne razmoči, kao ni ostalih namirnica.

Ovdje stvarno vrijedi pravilo da je manje više. Pecite u zagrijanoj rerni na 250 stepeni 10 do 15 minuta.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)