JESENJA ČAROLIJA Pravo je vrijeme da napravite hljeb od kestena
Miris koji mami...
Jesen je prava prilika da napravite ovaj hljeb.
Sastojci:
150 g kesten pirea, nezačinjenog
200 g glatkog brašna
1 kašika meda od kestena
10 g svježeg kvasca
prstohvat soli
150 ml mlake vode
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Otopite kvasac i med u malo mlake vode. Ostavite desetak minuta da se kvasac digne. U zdjeli pomiješajte brašno i kesten pire, dodajte kvasac i zamijesite tijesto rukom, dodajući vodu malo po malo.
Na kraju dodajte so i dalje mijesite da dobijete glatko tijesto. Ostavite da se tijesto diže u zdjeli pokrivenoj prozirnom folijom. Tijesto se mora udvostručiti.
Dno posude za pečenje obložite papirom za pečenje premazanim s malo maslinovog ulja. Pobrašnite radnu površinu, te na njoj oblikujte tijesto po želji, prebacite ga u posudu i pecite u zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni, dok ne porumeni (30-ak minuta), prenosi Azra.
Nakon prvih 10 minuta smanjite temperaturu rerne na 150°C da površina hljeba ne izgori.
Ohladite hljeb prije nego ga narežete.
[…] Blink.ba, Homebaking […]