JESENJA ČAROLIJA Pravo je vrijeme da napravite hljeb od kestena
Foto: Pexels

JESENJA ČAROLIJA Pravo je vrijeme da napravite hljeb od kestena

Miris koji mami...

Jesen je prava prilika da napravite ovaj hljeb.

Sastojci:

150 g kesten pirea, nezačinjenog

200 g glatkog brašna

1 kašika meda od kestena

10 g svježeg kvasca

prstohvat soli

150 ml mlake vode

1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Otopite kvasac i med u malo mlake vode. Ostavite desetak minuta da se kvasac digne. U zdjeli pomiješajte brašno i kesten pire, dodajte kvasac i zamijesite tijesto rukom, dodajući vodu malo po malo.

Na kraju dodajte so i dalje mijesite da dobijete glatko tijesto. Ostavite da se tijesto diže u zdjeli pokrivenoj prozirnom folijom. Tijesto se mora udvostručiti.

Dno posude za pečenje obložite papirom za pečenje premazanim s malo maslinovog ulja. Pobrašnite radnu površinu, te na njoj oblikujte tijesto po želji, prebacite ga u posudu i pecite u zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni, dok ne porumeni (30-ak minuta), prenosi Azra.

Nakon prvih 10 minuta smanjite temperaturu rerne na 150°C da površina hljeba ne izgori.

Ohladite hljeb prije nego ga narežete.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (1)