Koja li je tajna italijanske pizze?
Foto: Pexels

Koja li je tajna italijanske pizze?

Prva pizza napravljena je u Napulju u čast kraljice Margarite Savojske.

Naučite samostalno spremati originalnu i najpopularniju u svijetu italijansku pizzu iz Napulja.

Ovo jednostavno i ukusno remek-djelo italijanske gastronomije obožavaju mnogi ljudi širom cijelog svijeta dolazeći u sam grad Napulj kako bi isprobali baš taj gastronomski specijalitet Italije.

Namirnice za pripremu

350 grama brašna
svježi kvasac
200 ml vode (mlake)
1 kašika šećera
malo soli
maslinovo ulje
mozzarella sir
umak od paradajza
svježi bosiljak

Priprema:

Svježi kvasac razmutite u malo mlake vode i dodajte mu kašičicu šećera. U zdjeli prosijajte brašno, posolite ga, dodajte mu pjenu od kvasca, malo maslinovog ulja i ostatak vode, te od njega zamijesite elastično tijesto. Tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko pola sata.

Razvucite tijesto na veličinu kalupa za pizzu prema vlastitoj želji. Ako želite jesti tradicionalnu talijansku pizzu, tijesto neka bude jako tanko, pa ostavite još dvadesetak minuta da se diže u kalupu.

Na tijesto razmažite umak od paradajza, dodajte sir i svježi bosiljak. Ovoj originalnoj recepturi možete dodati i plodove mora, mesne nareske, raznovrsno povrće.

Ipak, imajte na umu da je kralj pizze ukusno i hruskavo tijesto, pa nemojte pretjerati s količinom namirnica na njemu.

Pecite pizzu u prethodno zagrijanoj rerni u kojoj ste zagrijali i posudu za pečenje pizze, na 250 Celzijevih stepeni oko 10 minuta..

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)