EMOTIKONE KORISTE GOTOVO SVI Prije 40 godina nastao je prvi smajli
Foto: pexels

EMOTIKONE KORISTE GOTOVO SVI Prije 40 godina nastao je prvi smajli

Moderni emojiji, danas, pokrivaju sve aspekte života, od grimasa do gestikulacije rukama, od raznih predmeta do vremena.

U svijetu digitalnih komunikacija, bez mimike i govora tijela, emotikoni i emoji su važni koliko i interpunkcija.

Koristimo ih prirodno da bismo naglasili svoj ton i emocije.

Nakon dvije godine socijalne distance zbog pandemije postali su gotovo neizbježni.

Ali oni koji su se prvi dosjetili ideje digitalne ironije vjerojatno nisu mogli ni zamisliti koliko će te ikonice uzeti maha.

Sve je počelo na jednom američkom univerzitetu prije 40 godina kada su osmišljeni emotikoni, standardni interpunkcijski znakovi koje su se grupisali kako bi značili izraze lica, u prvom redu osmijeh 🙂

Moderni emojiji, danas, pokrivaju sve aspekte života, od grimasa do gestikulacije rukama, od raznih predmeta do vremena.

-Njima se naglašava kako treba da se razumije neka izjava – rekla je lingvista Erika Linc sa Univerziteta u Bonu koja istražuje jezik i komunikacije u digitalnim medijima, prenosi Index.

Sve je krenulo iz SAD-a

Kada je primijenio emotikon na fakultetu u Pitsburgu 1982., američki računarski stručnjak Skot E. Fahlman nadao se da će to spriječiti nesporazume u digitalnoj komunikaciji, koja se tada odvijala putem školske elektronske oglasne ploče.

Fahlman je objavio sugestiju koja će imati dalekosežne implikacije koje teško da je mogao predvidjeti – kombinaciju dvotačke, znak za minus i zagradu. Tako je nastao smješko koji je trebao značiti da se korisnik šali ili govori dobronamjerno.

Kasnije je rekao da je to zamislio kao privremenu zabavu za druge korisnike, ali je brzo uzelo maha i počelo se širiti van fakulteta, a ostalo je postala istorija…Danas emotikone koristimo gotovo svi.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)