EVO KO JE DOBIO NAJVIŠE Ministarstvo trgovine Srpske podijelilo 801.500 KM za pomoć turizmu
Foto: Pexels

EVO KO JE DOBIO NAJVIŠE Ministarstvo trgovine Srpske podijelilo 801.500 KM za pomoć turizmu

Kako je navedeno u revizorskom izvještaju za 2022. godinu, u proceduri dodjele ovih grantova nije u potpunosti poštovana Uredba o uslovima i kriterijumimam za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske podijelilo je prošle godine 801.500 KM za finansiranje projekata iz oblasti turizma, konkretno za finansiranje turističke infrastrukture.

Međutim, kako je navedeno u revizorskom izvještaju za 2022. godinu, u proceduri dodjele ovih grantova nije u potpunosti poštovana Uredba o uslovima i kriterijumimam za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma.

– U toku 2022. godine raspisan je javni konkurs za finansiranje projekata u oblasti turizma i ugostiteljstva. Od ukupno pristiglih 253 prijave, sredstva kapitalnog granta po konkursu odobrena su za 108 podnosioca prijava za finansiranje turističke infrastrukture u iznosu od 801.500 KM – navodi se u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

Od ovog iznosa najveći dio sredstava su odobreni ugostiteljskom objektu „Maxim del“ u Banjaluci – Goran Petrović s.p. (12.000 KM), te Etno selu „Kumovi konaci“ u Kolima na Manjači (12.000 KM). Slijede ih Studentski centar „Nikola Tesla“ (10.000 KM) i JU Nacionalni park „Kozara“ (8.000 KM).

– Komisija za sprovođenje postupka dodjele namjenskih sredstava granta je sačinila zapisnik u vidu tabelarnog pregleda koji ne sadrži informacije o ispunjenosti formalnih, opštih i posebnih uslova za ostvarivanje prava na dodjelu namjenskih sredstva, prijedlog ministru za odbacivanje ili odbijanje prijave kao ni druge podatke od značaja za postupak dodjele namjenskih sredstava, što nije u skladu sa članom 8. stav (7) i članom 13. stav (2) tačka 3) Uredbe o uslovima i kriterijumima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma – upozorili su revizori koji su Ministarstvu dali mišljenje s rezervom o finansijskim izvještajima, a pozitivno mišljenje o usklađenosti.

Ministar trgovine i turizma Srpske u protekloj godini bila je Suzana Gašić, funkcionerka DEMOS.

Srpskainfo

[DCRP_shortcode style="3" image="1" excerpt="1" date="0" postsperpage="4" columns="4"]
KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)