Hrana je i lijek: Saznajte koje povrće smanjuju rizik od bolesti
Foto: V.Ševčuk

Hrana je i lijek: Saznajte koje povrće smanjuju rizik od bolesti

Dajte prednost povrću u odnosu na brzu hranu.

Ishrana bogata povrćem može smanjiti rizik od bolesti, poboljšati varenje, regulisati šećer u krvi i pomoći u zdravom gubitku težine. Međutim, postoji i povrće koje može pomoći u smanjenju veličine stomaka.

Brokoli je na vrhu liste hranljivog povrća. Bogat je antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala u tijelu. Primarno jedinjenje je sulforafan, koji djeluje na smanjenje supstanci koje izazivaju zapaljenske procese.

Smanjenjem upale, tijelo bolje gubi težinu i efikasnije radi u svim drugim oblastima.

Šargarepa je bogata luteinom, za koji brojna istraživanja pokazuju da ima antioksidativna svojstva i može uticati na rješavanje problema viška masnog tkiva u donjem dijelu stomaka. Jedenje sirove šargarepe zapravo može pomoći vašem metabolizmu.

Još jedno povrće korisno za gubljenje masti na stomaku je zelena salata.

Bogata je luteinom, biljnim jedinjenjem koje potencijalno utiče na smanjenje masti. Ovo jedinjenje je dio veće grupe jedinjenja zvanih karotenoidi, koji uključuju lutein, likopen i zeaksantin, a oni imaju antioksidativna svojstva.

Neka istraživanja potvrđuju da ova jedinjenja takođe mogu pomoći u gubitku viška masti.

Narandžasta i žuta paprika takođe su bogate luteinom. Ovo svjetlo, ukusno povrće je odličan dodatak planu ishrane za stomačne masti.

Cvekla je zemljano korenasto povrće prepuno hranljivih materija koje mogu pomoći u kontroli područja oko stomaka i čak poboljšati varenje.

Kelj je lisnato povrće koje sadrži mnogo hranljivih materija. Ovo povrće je povezano sa vitaminima A, K, C i B6, kao i sa manganom, bakrom, kalijumom, kao i sa vlaknima i proteinima. Vremenom, dodavanje kelja u vašu ishranu može vam pomoći da izgubite masti na stomaku, kao i spanać, prenosi Glas Srpske.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)