ISTRAŽUJEMO Ko je Dodikov novi advokat?
Foto: BLink

ISTRAŽUJEMO Ko je Dodikov novi advokat?

"Kralj" spektakularnih suđenja, od onog zloglasnom ustaši Andriji Artukoviću daleke 1986, preko Ene Begović, Tihomira Blaškića, Arkana, slučaja ubistva Davida Dragičevića, pa sve do danas i suđenja Miloradu Dodiku.

Početak procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vratio je u fokus jedno poznato lice za koje su, prije pet godina, građani Srpske i BiH mislili da će biti možda i ključno u sudskom procesu u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Čuveni advokat Ante Nobilo se prije par dana pred Sudom BiH pojavio kao jedan od Dodikovih pravnih savjetnika, a prethodno je ta informacija “procurila” u medije bliske vlastima u Srpskoj.

Upravo je Nobilo na emisiji Telering koja se emituje na RTRS-u rekao da će “ključni svjedok odbrane njegovog klijenta biti visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit”.

Sama ta rečenica znači da će za medijske “bombe” u slučaju suđenja Dodiku biti zadužen upravo istaknuti hrvatski advokat.

Ne tako davno,  Anto Nobilo je bio dio međunarodnog tima za utvrđivanje okolnosti o stradanju Davida Dragičevića, zajedno sa Duškom Tomićem, Zorom Dobričanin-Nikodinović i Ifatem Feragetom, koji je i jedini ostao pravni savjetnik Davora Dragičevića i grupe Pravda za Davida.

Upravo je Dragičević, nakon izlaska Nobila iz pravnog tima, optužio sadašnjeg Dodikovog advokata da još tada sarađuje sa Dodikom, kao i da pokušava zataškati cijeli slučaj.

Zahvalio bih Anti Nobilu na njegovu neradu. Nisam razočaran, jasno mi je da se advokat Nobilo prepao i da su ga ucijenili Milorad Dodik i njegove pristalice. Na kraju to ostaje njemu na savjesti – rekao je otac ubijenog 21-godišnjeg Davida Dragičevića.

Otac Davor Dragičević je očajan čovjek. Sve mu opraštam i sve ga razumijem. Njemu je sin stradao. Međutim, njega su obuhvatili ljudi iz politike i oni ga otprilike usmjeravaju. Njima odgovara da je bio masakriran, da je silovan, da ga je ubila policija, da je ministar unutarnjih poslova to zapovjedio. Ništa to nije istina – rekao je tada Nobilo koji je dodao da su Davorom  “manipulisali kako bi u javnosti konstruisao lažni utisak” i odbacio bilo kakvu povezanost sa Dodikom.

Advokat Ifet Feraget je tada rekao da je Nobilo dana 09.11.2018. godine bez odobrenja Davora Dragičevića u 12,30 sati dao izjavu za FTV, koja je istog dana objavljena u drugim medijima a tri dana nakon toga dana 12.11.2018. godine je emitovan taj njegov intervju u emisiji „Mreža“ na FTV. Za sve ovo Nobilo nije imao saglasnost Davora Dragičevića da iznosi u javnost bilo kakvih činjenica i dokaze u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića, a koje okolnosti je Nobilo saznao upravo od Davora Dragičevića i iz samog spisa, istakao je tada Feraget.

– Istog dana, dakle 09.11.2018. godine u 14,30 Nobilo je svoju “pravnu analizu”, sačinjenu na osnovu nekompletnih dokaza, predao tužiocu Lepiru, ponovo bez odobrenje i znanja Davora Dragičevića, a tek u 15,30 nakon sastanka sa tužiocem Lepirom tu svoju “pravnu analizu” Nobilo je predao Davoru Dragičeviću. Ova “analiza” je sačinjena bez dokaza jer advokatski tim nije od tužioca dobio one ključne dokaze koje su tražili, uz napomenu da zbog neadekvatne istrage veliki broj ključnih dokaza još uvijek nije pribavljen – dodao je Feraget.

Zbog svega ovoga, protiv Nobila je pokrenut i proces pred hrvatskom advokatskom komorom protiv Nobila a u junu se održala rasprava zbog sumnje na teže povrede dužnosti i ugleda advokature. Kao svjedoci u ovom postupku pozvani su i Davor Dragičević i advokat Ifet Feraget.

Advokat Senad Bilić na svom Facebook profilu napisao je osvrt na ulogu Nobila u procesu protiv Milorada Dodika.

– Ako se ne varam, do Nobilovog angažmana je došlo nakon ljetošnje Dodikove “helikopterske” posjete Zoranu Milanoviću, koji mu je izgleda i preporučio Nobila.  Nobilo se i sam “preporučio” Dodiku, kada je nakon samo sat vremena uvida u spis Davida Dragičevića ustanovio da je tu sve ok, da nema nikakve odgovornosti policije RS za ubistvo ovog  momka!? O ovoj blago rečeno čudnoj vezi (Nobilo – hrvatske obavještajne službe – Dodik) je govorio i moj omiljeni narodni poslanik u RS-u, Vukan – napisao je, između ostalog, Bilić.

Ko je, zapravo, Anto Nobilo?

Anto Nobilo je 4. prosinca 1950. godine u Splitu, a Pravni fakultet u Zagrebu završio je 1976. Krajem 1970-ih godina radio je kao pripravnik u Okružnom javnom tužilaštvu, a nakon toga četiri je godine bio tužilac u Donjoj Stubici.

Jugoslovenska javnost ga je upoznala 1986. godine kada je ekspresno postao tužilac u sudskom procesu decenije, onom protiv poznatog ustaše Andrije Artukovića, ministra u vladi zloglasne NDH.

Nobilo je bio tužilac i kada je uhapšen Željko Ražnjatović Arkan, kao i u postupku protiv Gorana Hadžića. Radio je i na predmetu protiv “grupe Labrador” – agenata KOS-a koji su bili u strukturi hrvatske vlasti. Pokrenuo je istragu ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu kao i zločina u  Pakračkoj Poljani.

Iz Okružnog javnog tužilaštva 1992. godine odlazi u advokaturu.

Branio je Enu Begović u postupku u kojem joj je sudilo zbog smrti motocikliste čiji ju smrt skrivila na Jarunu. Klijent mu je bio i Miroslav Kutle, a u Hagu je zastupao hrvatskog generala Blaškića.

Među Nobilovim klijentima su i Hrvoje Petrač, bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec i bivši šef Udbe Josip Perković.

Nobilo je bio kandidat za hrvatskog ministra pravosuđa ali je to stopiralo nasilništvo prema supruzi Jadranki Nobilo 2004.godine. U intervjuu Nacionalu Jadranka Nobilo ispričala je sve o navodnoj nasilnosti Ante Nobila prema članovima porodice. Njih dvoje u braku su dobili dvije kćeri, Ivanu i Franu te sina Niku. U medijima se spekulisalo i o tome kako je čuveni advokat prijetio poznatom pjevaču Toniju Cetinskom koji je tada bio u vezi sa Nobilovom ćerkom Ivanom.

Osim pravom i biznisom, Nobilo se u prošlosti aktivno bavio sportom i to tekvandoom koji je počeo trenirati još 1968. a nastupao je za jugoslovensku reprezentaciju od 1973. do 1981. Godine. Deset puta bio je prvak Jugoslavije u teškoj kategoriji. Na 1. Svjetskom ITF prvenstvu u Montrealu 1974. godine osvojio je srebrnu medalju. Nosilac je crnog pojasa 8. dan.

BLink

[DCRP_shortcode style="3" image="1" excerpt="1" date="0" postsperpage="4" columns="4"]
KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)