“Jugoslavija – moja otadžbina” na Teatar festu odigrana premijerno u Banjaluci FOTO VIDEO
Foto: D. Rakita

“Jugoslavija – moja otadžbina” na Teatar festu odigrana premijerno u Banjaluci FOTO VIDEO

Predstava govori o ne tako davnom vremenu prije ratova na prostoru bivše SFRJ, ali i posljedicama koje su poslije ostavili na sve nas

Pete takmičarske večeri Teatar festa „Petar Kočić 2022“ odigrana je predstava u koprodukciji Gledališča Koper Teatro Capodistria i Pozorišta Prijedor, a podržano od Fondacije Friedrich Ebert Stiftung,  „Jugoslavija – moja otadžbina“.

U pitanju je dramatizacija istoimenog romana Gorana Vojnovića u režiji Marka Misirače. Iako je predstava premijerno odigrana u Prijedoru prije tačno godinu dana i imala značajan uspjeh širom regiona, sada je premijerno odigrana i u Banjaluci u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Predstava govori o ne tako davnom vremenu prije ratova na prostoru bivše SFRJ, ali i posljedicama koje su oni ostavili, pogotovo na pojedinca ali i porodice i porodične odnose.

Slađana Zrnić, selektorka ovogodišnjeg Festivala, je govoreći o predstavi rekla da baš ovu predstavu ponajviše karakterišu riječi “sudbina” i “usud”, te ključne riječi Kočićevog opusa.

– Kada kažemo da je slogan ‘Snaga zemlje’, mi se referišemo snagu države, sistema. Međutim, snaga zemlje od koje živimo, u kojoj živimo i koju mi stvaramo su, prije svega, ljudi i njihove dileme i mislim da ova predstava najviše propituje to šta je snaga zemlje. Znači, ako živite u jednoj zemlji koja rasturi porodicu, onda znamo koji je kontekst te snage zemlje. Ovdje imamo dječaka koji ima užasnu snagu i potrebu da upozna svoga oca, a s druge strane imamo oca koji ima određenu snagu da se vodi ideologijom. Toliko je kompleksna tema i toliko je potrebno da tako nešto vidimo na sceni Banje Luke, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Mislim da je to bio sasvim dovoljan razlog da ova predstava gostuje na Festivalu, a, kada sam gledala ovu predstavu, shvatila sam da mi je žao što nije bila dio Narodnog pozorišta Republike Srpske, kako je bilo planirano, i drago mi je da mi se ukazala prilika da, sa te strane, ispravim neku vrstu nepravde – naglasila je Zrnić.

Boris Šavija, koji tumači ulogu oficira Nedeljka Borojevića, oca glavnog junaka Vladana, kaže da je sami Vojnovićev roman, po kojem je predstava rađena, istovremeno kompleksna ali neupitno dobar materijal.

– Jako mi je bliska premisa da niko nije rođeni zločinac, niti da je neko rođen dobar, tako da sam sve vrijeme pravio nekakav kaleidoskop od svih tih scena koje se, u stvari, dešavaju iz percepcije tog glavnog junaka kojeg igra Blaž Poposki, trudio sam se da oca predstavim iz te vizure, što je jako zanimljivo, igrati percepciju oca kroz oči rođenog sina – rekao je Šavija.

On je naglasio da je kroz ovu priču o raspadu jedne zemlje, između ostalog, prevashodno ispričana priča o raspadu jedne porodice i to se dešava simultano.

– Ovo je porodična drama o drama o raspadu porodice kao osnovne ćelije jednog društva i njen raspad je metafora raspada bivše države – istakao je Šavija.

Na na ovom komadu radili su glumci tri kazalista: iz Banjaluke, Prijedora i Kopra. Uloge tumace Blaz Popovski, Mojca Partljic, Boris Savija, Aleksandar Stojkovic, Igor Stamulak, Zeljko Erkic, Tjasa Hrovat, Sabina Halilovic, Miljka Brdjanin, Dean Batoz, Mirela Predojevic. Autorski tim predstave čine: Ivan Velisavljević i Marko Misirača, dramatizacija, Jelena Vidović, kostimografkinja, a za muziku je bio zadužen Petar Bilbija.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)