“Ključ grada povjeravamo onima kojima najviše vjerujemo” Uručene aprilske nagrade (FOTO)
Foto: A.Čavić

“Ključ grada povjeravamo onima kojima najviše vjerujemo” Uručene aprilske nagrade (FOTO)

Kruna proslave Dana grada Banjaluka.

Izvođenjem himni Republike Srpske i Republike Srbije, a potom uz prigodan kulturno-umjetnički program u SD „Borik“ upriličena je svečana akademija povodom obilježavanja Dana grada.

Tokom obraćanja na svečanoj akademiji, kojoj je prisustvovalo oko 1.200 zvanica, gradonačelnik Draško Stanivuković je izrazio zadovoljstvo velikim brojem prisutnih na svečanosti, rekavši da je Banjaluka danas centar regiona, te iskoristio priliku da pozdravi zvaničnike Republike Srpske i Srbije, kao i delegacije koje su u Banjaluku pristigle iz prijateljskih gradova iz zemlje i regiona.

Gradonačelnik je posebno zahvalio potpredjedniku Vlade Republike Srbije, ministru odbrane i mandataru za sastav nove Vlade, g. Milošu Vučeviću, koji je i ovogodišnji dobitnik Ključa Grada Banjaluke sa poveljom „Počasni građanin grada Banjaluke“, što je svojim dolaskom uveličao ovo slavlje.

-Ključ grada, kao ključ svoga doma, povjerava se onim najbližijima, onima kojima najviše vjerujete. U to ime Banjaluka, „Ključ grada“, uručuje potpredsjedniku Vlade, ministru odbrane i mandataru nove Vlade Republike Srbije g. Milošu Vučeviću. Koristim priliku da čestitam gospodinu Vučeviću što će dobiti „Ključ grada“ sa poveljom „Počasni građanin Banjaluke“ i uvjeren sam da ćemo ovo prijateljstvo nastaviti i u budućnosti – poručio je gradonačelnik, te dodao da je ponosan na sve što su do sada zajednički uradili, za Banjaluku i Republiku Srpsku.

Gradonačelnik je istakao da je će „Ključ grada“ biti dodijeljen i ministru spoljnih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću.

– Zahvalni smo ministru spoljnih poslova Republike Srbije, Ivici Dačiću koji zajedno sa nama bije jednu veliku bitku da ne dozvolimo da neki svjetski moćnici stave žig na naš narod i na naš grad i da nam dodijele pogrdni epitet koji nam nikako ne pripada – istakao je Stanivuković.

Gradonačelnik je iskoristio priliku da se zahvali svim zvaničnicima koji su se pridružili svečanosti, istakavši da je Banjaluka postojana, naša istorija neupitna, a budućnost sigurna, posebno ako budemo složni i jedinstveni.

-Zajedničkim snagama radićemo najviše za svaki naš srpski grad i za svako mjesto gdje naš narod živi – zaključio je Stanivuković.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istkaao je da Banjaluka nastavlja svoje slobodarske tradicije koje nije nikada prekidala, i koja se i u vremenu ropstva borila za slobodu..

Takođe je dodao da je ponosan na saradnju sa našom maticom Srbijom i što zajedno slavimo sve važne datume.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije, ministar odbrane i mandatar nove Vlade i ovogodišnji dobitnik nagrade „Ključ grada“ sa poveljom „Počasni građanin grada Banjaluke Miloš Vučević uputio je još jednom iskrene i bratske čestitke povodom Dana grada i proslave 79. godišnjice od oslobođenja Banjealuke

-Čestitam gradonačelniku Stanivukoviću, ali i svim građanima Banjaluke Dan grada i svakako moram da kažem da sam privilegovan jer sam od danas i formalno Banjalučanin – njen počasni građanin. S pravom Banjaluka obilježava datum koji je donio ono što srpski narod najviše cijeni i najviše ljubi, a to jeste sloboda. Obilježavajući Dan oslobođenja prisjećamo se svih onih koji su se za nju izborili, ali ostajemo fokusirani i okrenuti budućnosti, trudeći se da razumijemo geopolitičke i političke odnose kako bismo sačuvali naš narod našu Srpsku i našu Srbiju – poručio je Vučević.

Dodao je da ga raduje što je Banjaluka je svaki put kad dođe ljepša i uređenija, urbanizovanija, modernija, ali i da je veoma važno što nije izgubila taj kontakt sa svojim identitetom, sa svojim kulturnim i duhovnim nasljeđem.

-Radujem se svakom dolasku i naravno da ćemo i dalje raditi u zajedničkom interesu, usmjereni na očuvanje mira i stabilnosti u regionu – zaključio je Vučević.

Među delegacijama iz prijateljskih gradova, proslavu Dana grada uveličali su i naši prijatelji iz Sremske Mitrovice.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice istakla je da baš kao što su jake veze između Republike Srbije i Republike Srpske tako su isto i jake veze između naša dva grada – između Sremske Mitrovice i Banjaluke.

-Naše jake veze datiraju još od 2008. godine kada smo postali gradovi pobratimi i od tada njegujemo odličnu saradnju. Uvijek se radujemo pozivu da dođemo u Banjaluku, kao i što su i Banjalučani kod nas uvijek rado viđeni gosti.

Ona je iskoristila priliku da gradonačelniku Stanivukoviću i svim sugrađanima čestita Dan grada.

Svečanoj akademiji prisustvovali su visoki zvaničnici Republike Srpske i Srbije, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH, konzuli Srbije i Hrvatske, gradonačelnici i načelnici prijateljskih gradova, odbornici Skupštine Grada, te druge javne ličnosti iz grada i Republike.

Uručene aprilske nagrade

Na svečanoj akademiji uručene su i aprilske nagrade.

Tako je „Ključ Grada Banjaluke“ sa poveljom „Počasni građanin grada Banjaluke“, uz Miloša Vučevića – didijeljen i Ivici Dačiću, te posthumno generalu Momiru Taliću. Zlatni grb grada Banjaluke dodijeljen je Snežani Kutlešić Stević, Mladenu Matoviću, Aleksandru Vulinu, Danici Grujičić, Sportskoj dvorani Borik i Jeleni Trivan.

Plaketa „Sestre Gajić“ dodijeljena je Humanitarnoj organizaciji „Partner“ te Udruženju osoba oboljelih od dijabetesa „DiabetNo1“ Republike Srpske. Plaketa Grada Banjaluke otišla je u ruke Danielu Menićaninu, Marku Kantaru, Milki Tošić, Savezu nacionalnih manjina Republike Srpske, Ranku Popoviću, Ognjenu Goliću, jermonahu Metodiju, Anđi S. Ilić, Ljubinku Spasojeviću, Ognjenu Mijatoviću, Maji Krupljanin, Evropskom defendologija centru, Srđanu Dušaniću, Draganu Moconji, Dječijem horu „Vrapčići“, Srbskom sabranju „Baštionik“ i Daliboru Dadi Dejanoviću.

Nagrada Grada Banjaluke mladima, koja je i novčana u iznosu od 1.500 KM, pripala je ove godine Nemanji Jaliću, Lari Bijelić, Nikolini Latinović, Vladimiru Milanoviću, Andreju Ševi, Andreju Krčmaru, Milici Janjetović, Viktoriji Jokić, Dragi Šmitranu i Rastku Vučiću.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)