LAGANI RUČAK Hranljiva salata od kukuruza
Brzo i ukusno.
Pred vama je recept za jednostavnu jesenju salatu od crnog pasulja i svježeg povrća kao što su kukuruz, paprike i avokado.
Savršena je i kao ručak i prilog uz piletinu, ribu ili neko crveno meso, a može da se posluži i uz rižu, ili ako ste rasoloženi za nešto novo – uz kinoe.
Sastojci:
- 1 konzerva crnog pasulja, dobro ispranog i ocijeđenog
- 1 šolja svježeg ili smrznutog kukuruza
- 1 šolja sjeckanog paradajza
- 1 šolja žute paprike
- 1 šolja crvene paprike
- 1/3 ljubičastog luka, sitno sjeckanog
- 1 srednji avokado, isječen na kockice
- 1 ljuta papričica
Za preliv:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2,5 kašika svježeg soka od limuna
- 1/3 šolje sjeckanog svježeg peršuna
- 1 čen bijelog luka, izgnječen
- 1 kašičica meda
- 1/4 kašičice mljevenog kima
- 1/4 kašičice čilija u prahu
- sol i biber prema ukusu
Priprema:
Umutiti sve sastojke za dresing u maloj posudi za miješanje, začiniti solju i biberom po ukusu. Ohladite ih dok ne budu spremni za upotrebu.
U veliku posudu dodajte crni pasulj, kukuruz, paradajz, papriku, crveni luk, avokado i ljutu papričicu.
Lagano prelijte ranije pripremljenim dresingom i promiješajte salatu.
Ukrasite je sa nekoliko listova peršuna. Možete da pospete i sjemenke susama i lana preko, kao i orahe.
Poslužite kao lagani ručak ili kao prilog uz glavno jelo.