Ukoliko nemate ideju: Spremite pohovane girice
Foto: Pexels

Ukoliko nemate ideju: Spremite pohovane girice

Nešto drugačije.

Iako su girice jednako ukusne ako su servirane samo uz krišku limuna (kako bi vas poslužili u Italiji), uz recept za pikantan sos od belog luka ova jednostavna riba se podiže na sasvim nov nivo.

Poslužite ih tople ili na sobnoj temperaturi i imaćete pravu gozbu u kući.

Sastojci:
za pikantan sos:

1/2 šolje pavlake
1/2 šolje grčkog jogurta
1/2 kašike tucane ljute paprike
2 kašike meda
2 kašike svježeg lista peršuna
1/2 kašičice soli
1 limun, sok
biber prema ukusu
1 čen bijelog luka
za pohovane girice:

30 svježih girica
1/2 šolje brašna
so i biber
2 jajeta
1 šolja prezle
1 šolja plus 2 kašike maslinovog ulja
1/2 šolje svježeg lišća peršuna
kriške limuna, za serviranje
Priprema:
Operite, očitite i osušite girice.

U jednu činiju stavite brašno i začinite ga solju i biberom. U drugoj umutite jaja sa jednom kašikom vode, u treću stavite prezle.

Dodajte dvije do tri girice u posudu sa brašnom i protresite dok ne budu lagano obložene. Otresite višak brašna. Potom umočite girice u mješavinu jaja, a zatim i u prezle.

Odlažite girice sa strane dok ne završite postupak sa ostalim ribama.

U tiganju sa debelim dnom zagrijte pola šolje ulja na srednjoj vatri. U serijama, pržite ribu na jednoj strani, dok ne porumeni, tri do četiri minuta, a zatim okrenite i nastavite da pržite oko tri minuta.

Pržene girice vadite na papirne ubruse i posolite. Ponovite postupak dok ne ispržite svu ribu, dodajući još ulja u tiganj ako je potrebno.

Zagrijte preostale dvije kašike ulja u malom tiganju na srednjoj vatri i ubacite peršun dok ne smekša, oko jedan minut. Prelijte sardine i ukrasite kriškama limuna, prenose Nezavisne.

U međuvremenu pomiješajte pavlaku, jogurt, čili, med, peršun, so, sok od limete, biber i sitno sjekcani bijeli luk dok se sve ne sjedini i ne postane glatka smjesa. Probajte i začinite sa još soli i bibera ako je potrebno. Ostavite u frižideru dok ne budete spremni za serviranje, prenosi ona.rs.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)