
Čokoladni sladoled od samo tri sastojka
Pored toga što su vam potrebna tri sastojka, on se i vrlo jednostavno pravi.
Sladoled je nezaobilazna slastica tokom toplih ljetnih dana, a uz ovaj recept možete ga napraviti i sami kod kuće.
Pored toga što su vam potrebna tri sastojka, on se i vrlo jednostavno pravi.
Sastojci:
200 mililitara zaslađenog kondezovanog mlijeka
tri kašike kakaa
250 mililitara slatkog vrhnja (vrhnje za šlag)
Priprema:
Kakao i mlijeko pomiješajte u jednoj posudi. Potom u drugoj posudi umutite slatko vrhnje.
Kada dobijete čvrst šlag, dodajte smjesu od kondenzovanog mlijeka i kakaa.
Lagano izmiješajte i stavite u zamrzivač minimalno šest sati.
Ukoliko nemate kondenzovano mlijeko, možete ga napraviti i kod kuće tako što ćete prokuhati jedan litar mlijeka na srednjoj temperaturi.
Potrebno je skidati pjenu tokom kuhanja mlijeka. Kada se mlijeko smanji dodajte u njega vanilin šećer, jednu kašičicu ekstrakta vanilije i oko 150 grama sitnog šećera.
Miješajte mlijeko dok se šećer ne otopi.