MNOGO ZELENILA, STIŽE I DRVEĆE Ozvaničeni radovi na izgradnji “Parka knjige” u Banjaluci (VIDEO, FOTO)
Foto: A. Čavić

MNOGO ZELENILA, STIŽE I DRVEĆE Ozvaničeni radovi na izgradnji “Parka knjige” u Banjaluci (VIDEO, FOTO)

Niče još jedna zelena oaza u centru grada.

Počeli su radovi na izgradnji još jednog parka – „parka knjige“ i to na lokaciji između Narodnog pozorišta Republike Srpske i novog centra kulture “Kuće Milanovića”, prvog kulturnog centra koji Banja Luka dobija nakon bana Tise Milosavljevića.

Radove na ovoj lokaciji obišao je gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da je ovo jedan od pet novih parkova koji će biti izgrađeni u narednom periodu.

– Park knjige koji gradimo uz Narodno pozorište, kao ustanovu od kulturnog i nacionalnog značaja, pružiće svim našim sugrađanima jedinstven ugođaj. Uvjeren sam da će po završetku radova ova lokacija postati jedna atraktivna oaza oplemenjena bogatom i neobičnom hortikulturom u kojoj će rado boraviti sve generacije naših sugrađana – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, na ovoj lokaciji biće i posebno uređen dio namijenjen izlagačima knjiga, gdje će za svi ljubitelji pisane riječi moći istinski uživati, dok će u centralnom dijelu parka biti postavljen Spomenik Kulin banu.

– U centralnom dijelu parka biće postavljen Spomenik Kulinu banu ukupne visine osam metara sa najstarijom trgovačkom poveljom ispisanom ćiriličnim pismom koja počinje riječima “U ime Oca i Sina i Svetoga duha“. Kroz izgradnju ovog spomenika, Centralnog spomen-obilježja ali i Spomenika Tvrtku I Kotromaniću želimo poslati poruku da smo opredijeljeni da radimo i na razvoju spomeničke kulture našeg grada, na kojoj se nije radilo od postavljanja spomenika Petru Kočiću– kazao je Stanivuković.

Gradonačelnik je dodao da će na novi park biti obogaćen dodatnim sadržajima novim klupama i drugim mobilijarom.

Podsjećamo pored ovog parka radi i na izgradnji parka posvećenog kralju Tvrtku I Kotromaniću, kralju Srba, Bosne, primorja i zapadnih strana, najvećeg gradskog parka kod TC „Delta Planet“, Ćiriličnog parka, kao i da će uskoro početi radovi na izgradnji parka posvećenog Velizdajničkom procesu.

Takođe, Stanivuković je pojasnio i to da će park imati svoje prostranstvo, te da će biti obogaćeno i drvećem. Naveo je da će u hortikulturu biti uloženo 100.000 hiljada KM.

-Biće zelena površina koja vam nudi mogućnosta da ležite, čitate knjigu, a imaćete doslovno zelene oaze koje vam pružaju osjećaj da ste negdje u šumi, a ne u samom centru – kazao je Stanivuković.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)