MOGUĆI JAKI PLJUSKOVI Upozorenje RHMZ na nestabilno vrijeme i obilne padavine
Foto: V. Ševčuk

MOGUĆI JAKI PLJUSKOVI Upozorenje RHMZ na nestabilno vrijeme i obilne padavine

Jače padavine očekuju od utorka do četvrtka.

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske najavio je za period od 5. do 12. juna nestabilno vrijeme uz česte padavine i lokalne nepogode.

– Nestabilno vrijeme koje je trajalo tokom većeg dijela maja mjeseca i početka juna, nastaviće se i narednih dana u cijelom regionu Zapadnog Balkana. Dnevni razvoj oblaka donijeće jače pljuskove sa grmljavinom, lokalne nepogode uz obilne padavine u kratkom periodu i ponegdje pojavu grada – navedeno je u Dopunskom meteorološkom i hidrološkom biletenu.

Kako je navedeno, nestabilno vrijeme očekuje se tokom cijelog navedenog perioda, dok se jače padavine očekuju od utorka do četvrtka (06.06-08.06.) na istoku i sjeveru. Na jugu će biti rjeđa pojava pljuskova.

Iz Zavoda ističu da po trenutnim prognozama, značajnija stabilizacija vremena se ne očekuje u narednih 7 do 10 dana, te da zbog lokalnog karaktera pljuskova nije moguće unaprijed znati tačnu lokaciju pojave obilnih padavina, kao i da će količina padavina će znatno varirati .

– Jake padavine u kratkom vremenskom periodu mogu izazvati pojavu i izlijevanje bujičnih vodotoka, klizišta, probleme sa oborinskim vodama i pojavu urbanih poplava – upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, te dodaju da zbog čestih i obilnih padavina u prethodnom periodu tlo je zasićeno vlagom, tako da i umjerena količina padavina u narednom periodu može izazvati pojavu bujičnih poplava.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno – spasilačke jedinice pozvali su građane Banjaluke na dodatni oprez, te da zbog najavljenih padavina i nestabilnog vremena preduzmu sve mjere i radnje zaštite lične sigurnosti i imovine.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)