Najbolje marinade uz koje će meso biti sočno
Foto: marieclaire.ru

Najbolje marinade uz koje će meso biti sočno

Jedno od najpopularnijih jela i ovog proljeća je roštilj.

U redovima koji slijede predstavljamo vam načine na koje možete marinirati meso da postane sočno i mekano.

Marinada od luka
Marinada od luka idealna je za svinjetinu – meso se može marinirati do 6-8 sati. Takođe, jagnjetina i junetina dobro idu uz luk, ali ne i piletina, jer kao neutralna može izgubiti ukus. Za pripremu marinade potreban vam je luk, so i biber (količina zavisi od toga koliko mesa planirate – na 1 kg svinjetine potrebne su 2 glavice luka). Jedan luk se isjecka na kolutiće, a drugi izrenda na sitno. Pire od luka posolite i pobiberite i pomješajte s mesom, ostavite da se marinira 2 do 8 sati. Zatim komadiće mesa nanižite na ražanj, naizmenično s kolutovima preostalog luka.

Marinada od kivija
Marinada od kivija pogodna je za sve vrste mesa, čineći ga sočnim i mekim. Za kuvanje će vam biti potrebni: kivi, luk, malo biljnog ulja, začini i so – svi sastojci se moraju nasjeckati (možete koristiti blender) i pomješati s komadima mesa. Marinirajte oko 20-40 minuta.

BLIN.BA

Foto: marieclaire.ru

Marinada od nane
Marinada od mente tradicionalno se koristi za piletinu i jagnjetinu – ova kombinacija čini meso mekim i začinjenim, dok istovremeno eliminiše specifične ukuse. Za kuvanje vam je potrebna svježa menta, luk i so. Luk se isjecka na polukružne listiće, stabljike nane se odvoje od listova, sastojci se pomiješaju s pripremljenim komadima mesa, posole i ponovo promiješaju. Najbolje je da se meso marinira preko noći.

Kefir marinada
Kefir marinada idealno se kombinuje s nježnim pilećim mesom, kao i ćuretinom i svinjetinom. Za kuvanje morate pomiješati kefir, so, biber i začinsko bilje po ukusu (na primjer, mirođija i peršun), a po želji dodati i druge začine. Zatim pripremljene komade piletine ili drugog mesa prelijte marinadom i ostavite najmanje 2 sata prekriveno folijom (što duže to bolje), a zatim ispecite meso.

BLINK.BA

Marinada od paradajza
Marinada od paradajza savršena je za svinjetinu, jagnjetinu i teletinu. Za njenu pripremu potreban vam je pire od paradajza ili paradajz u vlastitom soku, nekoliko čenova bijelog luka, biber, so, crni luk i začini po ukusu. Nasjeckajte crni i bijeli luk, malo razrijedite pire od paradajza vodom i kratko prokrčkajte, dodajte povrće, so i začine. Preporučuje se da se gotova marinada skuva, a zatim pomiješa s mesom i marinira 2 do 4 sata. Takođe, marinada se može poslužiti uz kuvano meso i koristiti kao umak.

City magazin
KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)