OD SEPTEMBRA U školama u Srpskoj se uvodi predmet “Humanost i sigurnost”
Foto: Unsplash

OD SEPTEMBRA U školama u Srpskoj se uvodi predmet “Humanost i sigurnost”

U srednjim školama će ovaj predmet biti izborni.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da je Vlada RS predložila mjere za jačanje sigurnosti u školama, na kojima će se u narednom periodu raditi intenzivno te da ima 11 prioriteta na kojima će raditi institucije.

– Prioriteti su podržani sa 64 mjere, te imaju tačno naznačene aktivnosti koje treba da se sprovedu – rekla je Stojčićeva.

Ona je navela da je povod za izradu cijelog programa iznuđen dešavanjima u Srbiji te da je u prethodnom periodu Ministarstvo radilo na prevenciji nasilja.

Kada je riječ o konkretnim mjerama, Stojičićeva je navela “sanduče povjerenja”, koje je postojalo i prije, ali će se raditi na tome da se ojača dostupnost tog sandučeta, odnosno da se definiše tačno, kako i ko može da uloži primjedbu i zapažanje u školi.

Prema njenim riječima, predmet “Humanost i sigurnost” je jedan u nizu od aktivnosti koji će se odnositi na učenike devetih razreda te da će se izučavati fakultativno kao pilot projekat u 20 škola u školskoj 2023/2024. godini.

U srednjim školama će ovaj predmet biti izborni, a trebao bi biti dostupan od naredne školske godine.

Stojičićeva je za RTRS rekla da je uloga roditelja ključna te da zbog sve većih obaveza roditelja škola ima sve veću ulogu.

– Iz porodice kreće sve i to moramo shvatiti ozbiljno. Svaki roditelj je zainteresovan da mu dijete izraste u zdravu i zrelu osobu – istakla je Stojčićeva.

Ona smatra da svaki nastavnik gradi svoj autoritet i da je važno da učenici poštuju nastavnike, koji rade važan i težak posao.

– U svakoj školi imamo pedagoge, a prema potrebama imamo angažovane i druge saradnike – psiholog, socijalni radnik… Možemo biti zadovoljni, ali ne toliko da nema prostora za jačanje i jedna od mjera je jačanje saradnika koji će biti podrška nastavnicima i rukovodstvu škole – rekla je Stojičićeva.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)