OPTUŽBA ZA PLAGIJAT Najgledanija serija na Netfliksu rađena po stripu brazilske ilustratorke (FOTO)
Foto: Just Mary/twitter/screenshot

OPTUŽBA ZA PLAGIJAT Najgledanija serija na Netfliksu rađena po stripu brazilske ilustratorke (FOTO)

Napeta serija prati misteriozni brod iz 19. vijeka.

Njemačku seriju “1899”, koja je trenutno najgledanija na striming servisu, kreirali su Jantje Friese i Baran bo Odar.

Oni su se proslavili naučno-fantastičnom serijom “Dark” i trilerom “Ko sam ja”, a fanovi novo ostvarenje upoređuju sa filmom “Matriks”. Kao i sa grafičkom novelom “Crna tišina” iz 2016. godine.

Upravo je autorka ove novele, brazilska ilustratorka Mari Kagnin, na Tviteru tvrdila da su kreatori serije ideju pronašli, ukrali iz njenog stripa.

– U šoku sam. Danas sam saznala da je serijal ‘1899’ zapravo identičan mom stripu koji sam objavila 2016. godine.Sve je tu. Crna piramida. Smrti unutar broda. Multinacionalna posada. Očigledno čudne i neobjašnjive stvari. Simboli u očima. Pisani kodovi. Glasovi koji ih zovu. Suptilni detalji zapleta, poput ličnih drama likova, uključujući njihovu misterioznu smrt – napisala je u objavi. I sa pratiocima podjelila scene iz serije i sopstvenog stripa, radi poređenja, te objasnila kako misli da je došlo do sličnosti.

– Pa, 2017. godine me je pozvala ambasada Brazila da učestvujem na sajmu knjiga u Geteborgu, veoma poznatom i uticajnom međunarodnom sajmu u Evropi. Učestvovala sam na panelima i distribuirala strip, nebrojenim izdavačima i ljudima u poslu. Nije teško zamisliti da moj rad dopre do njih. Ne samo da sam isporučila strip, već sam im dala prevedenu englesku verziju – rekla je umetnica.

Napeta serija prati misteriozni brod iz 19. vijeka

Serija iz 1899. smeštena je u 19. vijek i prati brod pun putnika čiji kapetan skreće sa kursa u nadi da će spasiti izgubljeni brod koji se zove Prometej. Međutim, kada stignu, otkrivaju da je brod potonuo i misteriozno izronio, ovog puta bez ijednog čovjeka na njemu. Kako se istraga nastavlja, ogromna zagonetka počinje da se otkriva, ukazujući na veće misterije broda, njegov nestanak i povratak.

Serija ima ukupno osam epizoda, od kojih se naslov prve epizode ​​zove Brod. Sve epizode ​​ove misteriozne serije traju 60 minuta. Interesantno je to što je hit serija višejezična, a likovi iz cijelog sveta govore na svojim maternjim jezicima, prenosi b92.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)