OSTACI OD VASKRSA Koliko dugo smiju stajati kuhana jaja i kako prepoznati da su se pokvarila?
Foto: A. Čavić

OSTACI OD VASKRSA Koliko dugo smiju stajati kuhana jaja i kako prepoznati da su se pokvarila?

Ako žumanjak promjeni boju, bacite jajae...

Kako bi što manje bacali hranu nakon Vaskrsa i ostalih praznika, pogledajte kako je dobro iskoristiti u narednim danima. Iako su tvrdo kuhana jaja zdrava, većini ta hrana postane višak nakon praznika.

Jajima se tokom kuhanja uklanja zaštitni sloj koji čini ljusku pa jaja postaju osjetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme. Zbog toga je hlađenje kuhanih jaja od velike važnosti kad je u pitanju sprječavanje njegovog kvarenja.

Čuvanje u frižideru

Držanje jaja u frižideru usporava rast bakterija jer potencijalno opasne bakterije rastu sporije na temperaturama ispod 4°C. Najbolje bi bilo ako biste izbjegli dugo držanje kuhanih jaja na sobnoj temperaturi. Stavite ih u frižider dva sata nakon kuhanja.

Poželjno ih je i čuvati u kartonskoj kutiji ili u hermetički zatvorenoj posudi. Trebate ih držati na unutarnjoj polici, a ne u vratima jer često otvaranje i zatvaranje frižidera može uzrokovati variranje temperature.

Na početku se u frižideru može pojaviti neobičan miris u kojem su stavljena tvrdo kuhana jaja. To se javlja kao posljedica sumporovodika koji nastaje pri kuhanju, ali nema razloga za brigu jer je to normalno i bezopasno te miris obično ispari iz njih u nekoliko sati.

Ne preporučuje se zamrzavanje tvrdo kuhanih jaja jer bjelanjak i žumanjak mogu postati žilavi i vodenasti, što ih čini neugodnim za jesti.

Tvrdo kuhana oguljena jaja

Najbolje je odgoditi guljenje tvrdo kuhanih jaja dok ih ne budete htjeli jesti. Oguljena jaja se preporučuje držati u hermetički zatvorenoj posudi s vlažnim papirnatim ručnikom kako se ne bi osušila.

Također ih ne bi trebalo ostavljati na sobnoj temperaturi te bi ih trebalo što prije staviti u hladnjak.

Koliko dugo mogu izdržati tvrdo kuhana jaja

Tvrdo kuhana jaja, bila ona oguljena ili neoguljena ako se pravilno čucaju se mogu držati u frižideru otprilike sedam dana, preporučuje ministarstvo poljoprivrede SAD. Ukoliko niste sigurni koliko dugo su vaša tvrdo kuhana jaja bila sačuvana u frižideru, provjerite je li im se na ljusci stvorilasluzava ili kredasta tvorevina, ako je, bacite jaje.

Pokvarena jaja ne smijete jesti jer vas to može izložiti riziku od bolesti koje se prenose hranom sa simptomima kao što su proljev, mučnina i povraćanje. Pokvareno kuhano jaje može imati neugodan miris, a ako jaje još uvijek ima ljusku, postoji mogućnost da ćete ga morati razbiti kako biste osjetili miris.

Boja jaja

Ako primijetite da je žumanjak tvrdo kuhanog jajeta postao zelenkasto-sive boje, to ne znači da se jaje pokvarilo.

Boja žumanjka može varirati zavisno od vremena i temperature kuhanja. Jajima koja se dugo kuvaju, žumanjak postaje bljeđi te na kraju poprima zelenkasto-sivu boju.

Healthline

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)