Ove zanimljivosti o Banjaluci sigurno niste znali

Ove zanimljivosti o Banjaluci sigurno niste znali

Šta kažete na ove informacije?

Grad na Vrbasu krije bogatu istoriju i mnogo zanimljivoh detalja koje svako od nas zna, međutim, da li ste znali za ovih 10 zanimljivih činjenica o Banjaluci?

1. Italijanska pokrajina Bagni di Lucca dobila je ime po najvećem gradu Srpske.

2. Vrsta žuto-crvenih tulipana koji se uzgajaju u Nizozemskoj naziva se „Banjaluka“.

3. Prvi zapisi o ovom gradu datiraju iz 15. vijeka za vrijeme vladavine Vladislava II Jagelovića. 4. februara 1494. godine, u gradu Budimu, izdao je dokument u kojem se grad Banjaluka naziva mađarskom tvrđavom u okviru novoformirane Banovine Jajce.

4. Najstarija hidroelektrana na Balkanu nalazi se u Banjaluci. Monasi trapističkog reda izgradili su hidroelektranu 1899. godine u selu Delibaš.

5. 1929. godine, Banjaluka je imala 20 000 stanovnika. U centru grada bilo je groblјe. Prvi ban Vrbaske banovine Tisa Milosavlјević uspio je da od zapuštenog grada izgradi evropski grad.

6. Legendarni džez muzičar Kvinsi Džons gostovao je 60-ih godina prošlog vijeka u Banjoj Luci. Tokom koncerta nestalo je struje, a organizatori su donijeli svijeće i petrolejske lampe. U čast ovoga, Džons je komponovao pjesmu „Banjaluka“ koja se i danas izvodi na koncertima.

7. Restoran u Varšavi zove se „Banjaluka“, kao i neobični kafić u Krakovu, te klub u Berlinu.

8. U sportskoj dvorani ’’Borik’’ u Banjaluci izgrađen je takozvani „olimpijski slavoluk“, u čast olimpijskih pobjednika iz Banjaluke: fudbalskih šampiona Tomislava Kneza i Velimira Sombolca (Olimpijske igre 1960. u Rimu), rukometaša Abasa Arslanagića, Milorada Karalića, Nebojše Popovića i Dobrivoja Seleca (1972. godina, Minhen), te rukometaša Zlatana Arnautovića i Zdravka Rađenovića, boksera Antona Josipovića (Olimpijske igre, Los Anđeles 1984.).

9. Banjaluka je grad mladosti, sporta, lijepih žena i piva, smješten na prekrasnoj rijeci Vrbas. Najveći je grad u Republici Srpskoj, a 22. april je Dan grada.

10. Banjaluka je grad sa preko 1000 kafića i restorana. Prvi kafić otvoren je 1617. godine

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)