Pogledaje koliko košta hrana na popularnim ljetnim destinacijama u Grčkoj, Turskoj i Crnoj Gori
Foto: Unsplash

Pogledaje koliko košta hrana na popularnim ljetnim destinacijama u Grčkoj, Turskoj i Crnoj Gori

Jedna država je posebno povoljna.

Sezona ljetovanja je “iza ugla”, a veliki broj turista iz regiona, umesto luksuznih hotela bira apartmane, što znači da im je dostupna kuhinja, te da neće svaki obrok jesti u restoranu. Stoga smo provjerili koliko je novca potrebno izdvojiti za osnovne namirnice na tri popularne ljetne destinacije – u Grčkoj, Crnoj Gori i Tuskoj.

Grčka

Cijene u Grčkoj mogu da variraju od mjesta do mjesta, ali u velikim lancima marketa koji imaju prodavnice u gotovo svim turističkim mestima, te razlike nisu drastične.

Što se osnovnih namirnica tiče, hljeb se kreće od 1,1 do 1,9 evra, litar mlijeka može da se kupi za evro, ali i za 2,5, a jogurt ide od dva do četiri evra. Pakovanje tjestenine u prosjeku košta evro ili dva, a za kilogram feta sira potrebno je izdvojiti od sedam do 11 evra.

Što se tiče povrća, kilogram paradajza košta od 1,5 do 2,5 evra, jedan krastavac je od 0,5 do 0,8, a kilogram krompira košta između jednog i dva evra.

Kilogram paprike kreće se od dva do tri evra, a tikvica od 0,8 do 1,3.

Kada je u pitanju voće, kilogram jabuka košta od 0,9 do 2,2 evra, breskve mogu da se kupe u rasponu od 1,8 do 2,5, a lubenica košta od 1,2 do dva evra po kilogramu.

Što se tiče ribe, cijena, naravno, zavisi od vrste, pa tako kilogram može da se kupi za 5,5, ali i za 15 evra. Kilogram mljevenog mesa košta od 6,5 do 7,5 evra, a kilogram pilećih medaljona 9,7.

Paket od šest flaša vode po litar i po košta od 1,1 do dva evra, a pola litre grčkog piva ide od 0,8 do dva evra.

Crna Gora

Što se tiče Crne Gore, provjerili smo cijene u jednom popularnom lancu marketa.

Hljeb, primjera radi, košta 0,9 evra, litar mlijeka u prosjeku evro i po, dok je jogurt oko 1,45.

Pakovanje tjestenine varira od pola do dva evra, a kilogram feta sira košta od dva, pa do desetak evra.

Kada je u pitanju svježe povrće, kilogram paradajza košta od 2,29 do tri evra, krastavaca između 1,29 i 1,39, dok kilogram krompira košta oko 1,09 evra.

Cijena za kilogram paprike je, zavisno od vrste, između 1,59 i 2,49 evra, a tikvica 1,09.

Na redu je svježe voće. Kilogram jabuka košta između 1,29 i 1,59 dok su breskve od 2,39 do 2,79 evra. Kilogram lubenice košta 0,89 evra.

Što se tiče ribe, u zavinosti od vrste, kilogram košta od 2,29 do 38 evra.

Mljevena junetina košta oko sedam evra po kilogramu, a kilogram pilećeg filea je oko 9,5.

Litar i po negazirane vode košta od 0,59 do 0,79 evra. Ko želi da popije pola litre piva, to će ga, u prosjeku, koštati oko 1,15 evra.

Turska

Kada su u pitanju cijene osnovnih namirnica u Turskoj, one takođe drastično variraju od grada do grada, ali su niže u odnosu na prethodne dvije destinacije.

Primjera radi, prosječna cijena hljeba je 9,59 lira, što je 0,34 evra.

Litar mlijeka u proseku košta 24,94 lire, odnosno 0,88 evra, a kilogram domaćeg sira 155,76 lira, dakle 5,47 evra.

Što se tiče svježeg povrća, kilogram paradajza košta 22,1 liru, odnosno 0,77 evra, dok je prosječna cijena za kilogram krompira 15,28 lira, tačnije 0,54 evra, a za jednu glavicu zelene salate u prosjeku je potrebno platiti 13,71 liru, odnosno 0,48 evra.

Kada je u pitanju voće, kilogram jabuka, kao i pomorandži, košta 18,24 lire što je 0,64 evra, a banana 28,03 lire iliti 0,98 evra.

Što se tiče mesa, kilogram pilećeg filea u prosjeku košta 93,04 lire, odnosno 3,27 evra, dok ista količina mljevenog mesa košta 268,31 liru, dakle oko 9,4 evra.

Litar i po flaširane vode košta oko 6,73 lira, odnosno 0,24 evra, a flaša piva turskog proizvođača, u proseku 39,4 lire, odnosno 1.38 evra, piše Nova.rs.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)