POKAZALO ISTRAŽIVANJE Ko radi prekovremeno pije mnogo više
Foto: V.Ševčuk

POKAZALO ISTRAŽIVANJE Ko radi prekovremeno pije mnogo više

Dugo radno vrijeme je stresno a alkohol smanjuje stres.

Zaposleni koji rade 49 ili više sati nedjeljno u prosjeku, popiju više alkohola, pokazalo je istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Rezultati kažu da konzumacija alkohola raste čim ljudi rade duže od standardnog 40-satne radne nedjelje, prenosi The Sun.

Autor studije, profesor Loud Goderis, sa Univerziteta u Belgiji, rekao je kako je poznato da je dugo radno vrijeme stresno, te da alkohol smanjuje stres.

– Piće može da pomogne da se osjećate opuštenije i nakon nedjelju dana dugog ili napornog rada, osjećate da zaslužujete “nagradu” koju ćete dati samom sebi na dar”, pojašnjava on razloge za ovakve rezultate. On je bio dio radne organizacije SZO na Međunarodnom kongresu o zdravlju na radu na kojem je istraživanje predstavljeno.

Podaci o 105.000 ljudi otkrili su da oni koji rade između 41 i 48 sati nedjeljno u prosjeku konzumiraju 10,4 grama više čistog alkohola nedjeljno od onih koji rade standardnih 35 do 40 sati. To se penje na 17,7 grama više za ljude koji rade 49 do 54 sata, što je jednako dodatnom litru slabog piva, ili maloj čaši vina.

Smjernice britanskog Zavoda za javno zdravlje (NHS) sugerišu da ljudi ne bi trebali redovno da piju više od 14 jedinica nedjeljno, što je oko 112 grama čistog alkohola. Međutim, rad od kuće tokom kovida i rad na dodatnim poslovima zbog nedostatka novca učinili su da sve veći broj ljudi radi duže od prosjeka.

To bi moglo dovesti do toga da više ljudi pije i naškodi svom zdravlju, upozorio je profesor Goderris

– Dugotrajni stres mogao bi da dovede do rizičnog konzumiranja alkohola kod ljudi koji imaju sklonost prema ovakvoj vrsti zavisnosti, ali to nismo mogli da dokažemo u ovoj studiji. Radno vrijeme ima važan uticaj na naše zdravlje i o njemu treba pričati u cijelom svijetu, zaključuje.

B92

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)