Preko 700 učesnika u ovogodišnjoj Banjalučkoj biciklijadi (FOTO, VIDEO)
Foto: D. Rakita

Preko 700 učesnika u ovogodišnjoj Banjalučkoj biciklijadi (FOTO, VIDEO)

Centar za životnu sredinu je nacionalni koordinator ove kampanje uz podršku Grada Banjaluke, Delegacije Evropske unije i EU info centra

U okviru Evropske sedmice mobilnosti sinoć je održana tradicionalna Banjalučka biciklijada, koja se već 21 godine održava u Banjaluci, a ove godine je brojala oko 700 učesnika svih starosnih uzrasta.

Biciklijadu organizuje Banjalučka kritična masa i Centar za životnu sredinu, uz podršku grada Banjaluka.

Zanimljivo je da je u ovogodišnjoj bicijklijadi učestvovao i Johan Zatler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

– Iako ima u nazivu “evropska”, zapravo je u pitanju jedna globalna kampanja već više od dvije decenije i mi je iz Centra za životnu sredinu obiježavamo od samog početka, od 2002.godine. Tada smo je obilježili samo biciklijadom, a danas, nakon dosta godina, sama Sedmica evropske mobilnosti se proširila ne samo na Banjaluku i ne samo na biciklijadu, već je tu danas mnogo aktivnosti u mnogim gradovima u BiH – izjavio je Dragan Kabić iz Centra za životnu sredinu.

Ranijih godina gradske administracije Banjaluke nekada jesu, a nekada nisu podržavale ovu manifestaciju naglasila je Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti.

[foogallery id=”19051”]

– Ova administracija na čelu sa gradonačelnikom Stanivukovićem je opredjeljena da temu urbane mobilnosti stavi na vrh naših prioriteta. Ove sedmice smo se dodatno angažovali i proširili sadržaj i aktivnosti tokom cijele Evropske sedmice mobilnosti. Izdvajam panel koji smo imali na ovu temu, podrušku u vidu poklanjanja za BL Bike našim građanima, a posebnu pažnju je izazvalo poklanjanje opreme zajednicama etažnih vlasnika za parking za bicikle. Današnja bicijlijada je kruna cijele ove sedmice  i jako je bitno da time ukažemo na bicikl kao značajno alternativno sredstvo koje nam omogućuje i veću komociju, manje automobila, manje zagađenje, brže kretanje, veću povezanost, zdraviji život – istakla je Šukalo.


– Banjaluka sa cijelom Evropom obilježava Evropsku sedmicu mobilnosti, a time i drugačije odnosno zdrave navike.  Banjaluka je specifična jer je dovoljno velika ali i dovoljno mala da nam je sve nadohvat ruke i kao takva pogodna za svakodnevno korištenje bicikla. Do sada smo uradili oko 10 kilmetara biciklističkih staza i planiramo još da ih gradimo. Važno je da se bavimo promjenom svijesti po pitanju urbane mobilnosti i manje upotrebe automobila u urbanim gradskim područjima. Radimo na tome da uvedemo i električne trotinete, pored već postojećih bicikala koji se iznajmljuju u okviru BL Bike. Radićemo Gajevu ulicu, iza TC Boska, da bude šetalište, zatim integrisani saobraćaj u Srpskoj ulici zajedno sa Ulicom Bana dr Todora Lazarevića,radimo i projekat podvožnjaka ispod Trga Krajine kako bismo dobili veću Gospodsku ulicu i šetališta i trg. Međutim sad je najbitnije da mijenjamo svoje navike i mentalitet po pitanju mobilnosti i zato je bitan današnji dan i ova biciklijada – naglasio je Stanivuković.

Evropska sedmica mobilnosti se ove godine održava od 16. do 22.septembra.  Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije je još 2002. godine pokrenula projekat Evropska sedmica mobilnosti koja se organizuje u više od 3000 gradova širom svijeta. Ovogodišnja tema sedmice je bolja povezanost a ovogodišnji moto poziva na akciju pod sloganom “Kombinuj i kreći se”.

Centar za životnu sredinu je nacionalni koordinator ove kampanje uz podršku Grada Banjaluke, Delegacije Evropske unije i EU info centra.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)