Stanivuković uručio vaučere za BESPLATNU MATURU: Živite u gradu koji brine o vama (VIDEO)
Foto: A. Čavić

Stanivuković uručio vaučere za BESPLATNU MATURU: Živite u gradu koji brine o vama (VIDEO)

Na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića od prošle godine Grad je preuzeo na sebe trošak maturskih proslava.

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je učenicima završnih razreda srednjih škola vaučere za besplatne maturske proslave.

Tim povodom, gradonačelnik je naglasio kako Banjaluka i kroz ovu mjeru želi da pokaže svima da je porodica i da misli o svim kategorijama sugrađana.

– Nema sumnje da će svaki roditelj za svoje djete dati sve – platiti mu maturu i uraditi sve ono što je potrebno. Ali, ovo što mi radimo pokazuje pažnju i ljubav prema mladim ljudima, koji su na jednoj od najvažnijih životnih raskrsnica. Prvo su odlučivali iz osnovne škole koju srednju školu da upišu,  a sada, nakon završene srednje škole gledaju u kom pravcu dalje da idu, šta da studiraju i rade. Ovi mladi ljudi se nalaze u jednom prelijepom periodu, kada Banja Luka želi da pokaže da je porodica, te da sa druge strane napravimo određen uštede u kućnim budžetima – kazao je gradonačelnik.

Poručio je gradonačelnik i to kako ovo nije jedina politika koju grad sprovodi, a koja se tiče obrazovanja i školovanja naših sugrađana.

– Kada dođe školska godina, roditeljima je bilo izazovno je kupovati kinjge. Sada više nije, jer Grad to čini umjesto njih. Sa druge strane, roditelji već misle na početku srednje škole svoje djece kako da i priušte maturu, pa je i tu Banjaluka rekla – volimo vas i tu ste za vas, budite uspešni. Izdvojili smo 190 hiljada KM da platimo maturske proslave i poželimo im svu srćeu. Banjaluka ulaže u mlade ljude, u srednje škole – opremamo srednje škole. Gradićemo Građevinsku, Ugostiteljsku, Politehničku, Srednjoškolski centar, kupujemo knjige učenicima od petog do devetog razreda, a sada srednjoškolcima plaćamo maturu – istakao je gradonačelnik.

Naveo je i to kako nikada u istoriji nijedan grad nije imao ovoliko besplatnih mjera, koje se tiču naših sugrađana – od besplatnih udžbenika, mjesečnih karata za penzionere, priključaka na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, građevinskih dozvola, maturskih proslava i legalizaciju.

Savjetnica gradonačelnika, Mirna Savić – Banjac poručila je kako ovo jedan izuzetno značajan događaj, jer je u pitanju mjera koja je prošle godine prvi put provedena u našem gradu.

– Ove godine riječ je o više od 2300 maturanata, koji dobijaju vaučere u iznosu od 80 KM. Izdvojili smo zaista značajna sredstva da, sa jedne strane obradujemo naše maturante, a sa druge strane da pomognemo i roditeljima koji će ovu uštedu osjetiti u svom budžetu. Ovo nije vezano samo za proslavu mature, ovo je jedna od naših poruka koja se nadovezuje na sve naše politike koje se tiču besplatnih udžbenika, ali i svih naša ulaganja u škole, a to je da je znanje važno, baš kao i školovanje i diploma, te da svi zajedno treba da radimo na tom konstanto. Treba da radimo kako bi nam djeca ostajala ovdje, da ulažemo u njih, te da cijenimo i promovišemo zdrave vrijednosti, a to radimo sa ovom mjerom – kazala je Savić – Banjac.

Učenih završnog razreda Tehničke škole u Banjaluci, Lazar Marjanac zahvalio je gradonačelniku i Gradskoj upravi na ovoj podršci koja će svakako da znači mladim ljudima.

– Ovaj vid podrške jeste nešto što pokazuje kako grad treba da se odnosi prema maladim ljudima, jer na taj način grad pokazuje da su mladi od susštinske vrijednosti. Ova podrška znači svim nama, kako maturantima tako i njihovim roditeljima – kazao je on.

Podsjećamo, na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića od prošle godine Grad je preuzeo na sebe trošak maturskih proslava.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)